Továbbra sem tudjuk, mit keresett egy magyar nagykövetségi autóban Gruevszki

Kétbekezdéses közleményben szögezi le a Miniszterelnökség, hogy nem segítették Gruevszkit abban, hogy elhagyja Macedóniát. Arra az albán rendőrség által is megerősített tényre, hogy a korrupció miatt elítélt exkormányfő egy magyar diplomataautóban lépte át az albán–montenegrói határt, nem tér ki Orbánék kommünikéje.

A Miniszterelnökség közleménye így szól:

„Sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevskit Macedóniából való kijutásában

A sajtóban megjelent feltételezésekkel és álhírekkel ellentétben Magyarország kormánya és a magyar hatóságok semmilyen formában nem segítették Nikola Gruevski Macedóniából való kijutását (kiemelés tőlem – a szerk.). Nikola Gruevski egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani. A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski – aki 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal budapesti központjában kerüljön sor. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le. 

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással és a nemzetközi gyakorlattal összhangban – az eljárás lezárásáig – a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak. Ugyanakkor leszögezzük, hogy Nikola Gruevski a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően jogszerűen tartózkodik Magyarországon.”

A kérdés azonban nem az, hogy Orbán Viktor támogatottja hogyan jutott ki Macedóniából, hanem az, hogy Albániát Montenegró felé a Hani i Hotit-i határállomáson át

miért a tiranai magyar nagykövetség autóján hagyta el.

Erről az el nem hanyagolható részletről azonban a kancelláriaminisztérium közleménye mélyen hallgat.

A magyar külügy csempészte ki az országból Gruevszkit?

A Shekulli című albániai lap szerint a tiranai magyar követség autójával lépte át az albán-macedón határt - írja a 24.hu. Mint az írásból kiderül, a Total Information Management System (TIMS) adatai szerintN. Gruevszki 2018. 11. 11-én 19.11-kor lépett ki Hani i Hotitnál a CD1013A rendszámú autóval. A jármű a tiranai magyar nagykövetséghez tartozik.

Illegálisan érkezett Albániába, ezt állítja az ország rendőrsége

Kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába a hazájában börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki Magyarországon kért menedékjogot – közölte az AFP hírügynökséggel pénteken az albán rendőrség szóvivője. A magyar hírügynökség híre szerint Gentian Mullai hozzátette, hogy Gruevszki egyik határállomáson sem jelentkezett be átlépésre. Vagy a Preszpa-tó mellett vagy Debar macedón város közelében léphette át gyalog a határt, „bizonyára azért, hogy elkerülje a feltűnést”.

Gruevszki útlevelét a macedón hatóságok korábban bevonták, de a térségbeli országok állampolgárai személyi igazolvánnyal közlekedhetnek az országok között.

sss
2019. november 18. | 20:15
rendszer
sss
2019. november 18. | 20:15
rendszer
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

1