Győztek a franciák: nem emeli a kormány az üzemanyagok adóját

Hatalmas pofon Macronéknak.

Édouard Philippe francia miniszterelnök kedden be fogja jelenteni az üzemanyagadó emelésének befagyasztását, engedve a sárgamellényes mozgalom követelésének

- jelezték kormányzati források az AFP francia hírügynökségnek.

A több hónapos moratóriumot más, a társadalmi elégedetlenség enyhítésé érdekében tett lépések is kísérik majd az MTI tájékoztatása szerint.

A kormányfő kedd reggel a Köztársaság Lendületben (LREM) parlamenti frakcióülésén jelenti be a döntéseket, amelyek a kabinet előző este hozott Emmanuel Macron francia elnökkel egyetértésben.

A széles társadalmi támogatást élvező sárgamellényesek egyik fő követelése az volt, hogy a kormány tegyen le az üzemanyagadó januárra tervezett emeléséről.

(Fotó: Édouard Philippe és Emmanuel Macron)

Nem jött be Macron számítása: a tüntetők nem egyezkednek a kormánnyal

Az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek magát mérsékeltnek mondó csoportja, amely megoldást sürgetett a kormány részéről a tiltakozások megfékezésére, "biztonsági okokból" lemondta a miniszterelnöki hivatalban keddre tervezett egyeztetést. Eközben Emmanuel Macron államfő hétfő este minisztereivel egyeztetett a héten bejelentendő intézkedésekről a szociális elégedetlenség enyhítésére - írja az MTI.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András