Meghátrálás? Módosítanák a fideszes rabszolgatörvényt

Három fő változást javasolnak az eredeti tervezethez képest.

A lap egy parlamenti módosítóra hivatkozva arra hívja fel a figylemet, hogy a bizottság három fő változást javasol az eredeti tervezethez képest:

  • Az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehet előírni, amivel pontosabban behatárolják azt a kört, akit ez érint. A korábbi tervezet alapján gyakorlatilag bárkit túlóráztathattak volna egész évben, így viszont a nagyobb cégeket érintheti a módosítás.
  • Havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának a törvényben azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, vagy idénymunkások.
  • A beosztástól csak írásbeli kérésre lehet eltérni.

A törvényjavaslat másik vitatott pontja, a 36 hónapos elszámolási keret lehetősége nem változik. A bizottság tagja egyébként az eredeti törvényjavaslatot benyújtó Szatmáry Kristóf fideszes politikus is. Az Alfahír kereste telefonon a bizottság jobbikos elnökét, Z. Kárpát Dánielt, de egyelőre nem sikerült elérnünk.

Óriási a rabszolgatörvény elutasítottsága

Bár a kormány mindennen és mindenkin átgázolva, hazugságok árán is elhatározta, hogy elfogadja a rabszolgatörvénynek hívott Munka Törvénykönyve módosításáról szóló kizsákmányolást törvényi erőre emelő jogszabályt, nagyon úgy tűnik, hogy a kormányzati narratívát már nem vette be a sokat látott magyar társadalom kollektív gyomra.