A szavazás előtt tovább kozmetikázza a kormány a rabszolgatörvényt

Az nagy ellenállás miatt a kormánypárt az eleve rossz felvetésű javaslatát próbálta elfogadhatóvá kozmetikázni. Csütörtökön az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottsága enyhített volna valamennyit a készülő jogszabályon, miszerint a 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehetne előírni, havi egy helyett havi két pihenőnapot garantáltak volna azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, illetve a beosztástól csak írásbeli kérésre lehetett volna eltérni.

Nem veszik be a szakszervezetek a hatalom trükközését: szombaton megtartják a rabszolgatörvény elleni tüntetést

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának kormánypárti többsége annyiban módosítaná a készülő jogszabályt, hogy a 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehetne előírni, havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, illetve a beosztástól csak írásbeli kérésre lehetne eltérni.

Ez nem igazán hatotta meg a szakszervezeteket, akik megerősítették, hogy nem elég néhány szépészeti beavatkozást végezni a tőke írta javaslaton, így kitartanak amellett, hogy megtartják a szombati tüntetésüket. De a javaslat nem nyerte meg magának Hende Csaba szívét sem, aki a törvényalkotási bizottság vezetőjeként csütörtök este indoklás nélkül dobta ki azt és nyolc óra után a Kósa-féle változatra visszaszigorítva nyújtotta be a túlóratörvényről szóló javaslat végső változatát, amiről jövő hét szerdán szavazhatnak majd a képviselők.

E szerint

  • naptári évenként továbbra is 250 óra rendkívüli munkaidő lenne elrendelhető,
  • ami a korábbiakkal egyezően kollektív szerződés esetén 300 órára növelhető.

A módosítás így azonban továbbra is azt tartalmazza, hogy ez az óraszám "a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján" 400 órára emelkedhessen - akár van kollektív szerződés, akár nincs.

Jakab Péter „rabszolgahajcsár úrnak" szólította Kósát

Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, „önként vállalt túlmunkát" csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval - tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik európai parlamenti képviselője szerint Orbán egy újabb nagy barátja, Benjamin Netanjahu is megy a levesbe.
A vásárlás tényét nem cáfolta Benkő Tibor.
A közgazdásznak meggyőződése, hogy minden politikai változásnak belülről kell indulnia.