Nem veszik be a szakszervezetek a hatalom trükközését: szombaton megtartják a rabszolgatörvény elleni tüntetést

A Fidesz egy módosító indítvánnyal néhány helyen enyhítene a rabszolgatörvényen, ám a tervezet lényege változatlan marad, így a szakszervezetek nem állnak el a szombati tüntetéstől. 

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának kormánypárti többsége annyiban módosítaná a készülő jogszabályt, hogy a 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehetne előírni, havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, illetve a beosztástól csak írásbeli kérésre lehetne eltérni. 

Kordás László, a szombati tiltakozást szervező Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetője a Mércének nyilatkozva „szépészeti beavatkozásnak” nevezte a módosításokat, leszögezve, hogy „amíg a 400 óra, és továbbra is marad a 36 hónapos elszámolási keret”, addig a tervezet elfogadhatatlan. 

"A törvényjavaslat valójában ugyanolyan rossz marad, és gyakorlatilag napról napra rosszabb lesz. Ezt a javaslatot a tőke írta, nem kérjük, köszönjük szépen, sem a 400 óra túlmunkát sem pedig a 36 órás elszámolási keretet."

szögezte le az érdekvédő.

Hasonlóan látja Z. Kárpát Dániel a Vállalkozásfejlesztési bizottság jobbikos elnöke is. Elmondása szerint a módosításokat a testület ellenzéki tagjai – köztük ő maga is -  elutasították, mivel

"a rosszat nem kozmetikázzuk!"

Hozzátette: a bizottság ülésén az érdekképviseletek vezetőit meg sem hallgatták. Z. Kárpát bizottsági elnökként szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy szót kaphassanak-e a szakszervezetek képviselői, de azt a fideszes többség leszavazta.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szombat délelőttre hirdetett tüntetést a rabszolgatörvény ellen. A gyülekező a Jászai Mari téren lesz 10 órától, 11 órától pedig a Szent István körúton a Nyugati tér és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint az Alkotmány utca érintésével vonulnak majd az Országház elé.

A megmozduláshoz gyakorlatilag a teljes szakszervezeti élet, köztük az értelmiségiek és a tanárok érdekvédelmi szervezetei, és a Hallgatói Szakszervezet is csatlakozott. Sőt, támogatásáról biztosította a tiltakozást a kormányhoz egyébként közel álló Munkástanácsok Országos Szövetsége is.

5 érv, amiért ott leszel a rabszolgatörvény elleni tüntetésen szombaton

Hát, tényleg megteszik. Tegnap a legmakacsabb optimisták számára is keserűen világossá vált, hogy a Gulyás Gergely hitvány hazudozásával ellentétben a kormány lényegében semmit sem enyhít a magyar munkavállalókat kiszolgáltatott bérrabszolgák szintjére süllyesztő törvényen. A jogszabálytervezet ellen szombat 10 órára a Jászai Mari térre az összes szakszervezeti tömörülés - a kormányhoz közel állók is - tüntetést hirdetett meg, amely az elmúlt nyolc év legfontosabb demonstrációja lesz.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss

1
sss
2019. Augusztus 17. | 21:37
1
A mesében akár fejleszteni is tudnak majd belőle...