Az ügyészek szerint Trump bűncselekményt követett el

Melegszik a helyzet.

Szövetségi ügyészek egy New York-i bíróságra benyújtot beadványukban azt állítják, hogy az elnök megsértette a kampányfinanszírozási törvényt, ami bűncselekménynek számít. A történet pedig nem is annyira Trumpról szól: volt személyes ügyvédjére vonatkozik a dokumentum, arra a Michael Cohenre, aki bűnösnek vallotta magát az előbb említett törvény megsértésében. 

Cohen a vád szerint lefizetett két nőt, akikkel Trump megcsalta a feleségét, de nem akarták, hogy nyilvánosságra kerüljön az ügy. Ez a tevékenység befolyásolta az elnökválasztási kampányt, így az amerikai törvények szerint tiltott kampányfinanszírozásnak minősül. Trump valószínűleg hazudott is, amikor azt állította, hogy nem tudott a lefizetésekről. Volt ügyvédje azt mondta az ügyészeknek, hogy a két nőnek Trump utasítására adott pénzt, a hallgatásért cserébe, amiért később Trump cége kárpótolta. Állítólag erről egy titokban készült hangfelvétel is létezik. Trump szempontjából a problémát pedig ez okozza. Az ügyészek a beadványban azt írták, hogy Trump irányításával és vele együttműködve történtek a kifizetések, tehát nem csak Cohen, hanem az elnök is bűncselekményt követett el. Cohenre emiatt 51-63 hónap börtönt kért az ügyész.

A teljes beadvány itt olvasható.

Trump gyenge visszavágása

Az elnök szerint a demokraták állnak a sztori mögött, akik szerinte az oroszokkal való összejátszásra semmilyen bizonyítékot nem találták, ezért most mással próbálkoznak. Az oroszokkal való kokettálás felemlegetése is erősen sántít már, hiszen maga Trump ismerte be, fia egyeztetett velük Hillary Clinton kapcsán, de szerinte az összejátszás nem bűn.

A másik, hogy azt a New York-i hivatalt, ahol zajlik a per, pont egy Trump által kinevezett ügyész, Geoffrey Berman irányítja, aki önkéntesként segítette Trump elnökválasztási kampányát, tehát nehéz lenne azzal vádolni, hogy a demokratáknak dolgozna.

Megbuktatni nem lehet

Az impeachment-eljáráshoz viszont ez is kevés. A közjogi felelősségre vonás elindítása sokkal inkább politikai, mint jogi kérdés, márpedig a republikánusok továbbra is védik Trumpot, így az elnöknek maximum attól kell tartania, hogy vádemelés és börtönbüntetés várhat rá, ha elbukja a 2020-as elnökválasztást. A jelenlegi jogértelmezés szerint, amíg elnök, nem emelhetnek ellene vádat, bár a legfelsőbb bíróság még nem hozott végleges döntést az ilyen helyzetekről.