Nincs lezárva a madocsai bányaügy - Hiába állítja a tulajdonos, hogy eláll a beruházástól

Trükközés áll a háttérben?

A Vass Péter ügyvezető nyilatkozata nyomán készült cikket több országos médium is átvette, biztosra véve, hogy nem kerül sor bányanyitásra a Tolna megyei község határában.

Egy, a helyi viszonyokra rálátó, ám neve elhallgatását kérő szakértő azonban úgy nyilatkozott az Alfahírnek:

korai az öröm a hírrel kapcsolatban, ugyanis az ügyvezető bejelentése semmire sem tekinthető garanciának.

Szerinte ugyanis, amíg a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala nem hoz hivatalos határozatot arról, hogy lezárult a jelenleg folyamatban lévő engedélyeztetési eljárás, minden ilyen kijelentés súlytalannak tekinthető.

Külön hangsúlyozta, hogy a Madocsa és a Bet-Bau közötti huzavona során a cég már többször is ígéretet tett arra, hogy eláll a milliárdos beruházástól, ám erre végül nem került sor.

A szakember a cég mostani kijelenése mögött hátsó szándékot is lát, mint fogalmazott:

az engedélyeztetési eljárás jelenleg a fellebbezési szakaszban jár, a Bet-Bau kijelentése pedig alkalmas lehet arra, hogy a fellebbezni szándékozó ügyfeleket eltérítse eredeti szándékuktól.

Azt is hozzátette, hogy a Bet-Bau által 2018 végén megkapott környezetvédelmi engedély forgalomképes jog, tehát eladható vagy átruházható.

Így, ha hitelt is lehet adni Vass Péter szavainak, az sem jelenti azt, hogy nem épül kavicsbánya Madocsa határában, legfeljebb egy másik cég - akár a Bet-Bau tulajdonosi körének más vállalkozása - lesz a kivitelezője és üzemeltetője.

A Teol cikkében szerepel az is, hogy a madocsai önkormányzat, érthető módon, nem fogadta kitörő örömmel, hogy a kormányhivatal végül megadta a cégnek a szükséges környezetvédelmi engedélyt. Ezzel kapcsolatban Gelencsérné Tolnai Klára polgármester úgy nyilatkozott a portálnak, hogy a január 3-ai testületi ülésen a képviselő-testület arról döntött, hogy fellebbezést nyújtanak be a határozat ellen.

Mint fogalmazott: nagyon csalódottan fogadták a dokumentumban leírtakat, amely néhány nappal karácsony előtt érkezett.

A Tolna megyei település kálváriája tehát tovább folytatódik, a bányaügy pedig korántsem tekinthető lezártnak.

(Fotó: Bezerdési Tamás / Alfahír)

Hiába a népakarat: mégis épülhet a kavicsbánya Madocsán?

Mint ismert, a lakók 93 százaléka voksolt a bánya ellen, nemrég végül a helyi rendelet is megszületett, ami tiltja a bánya létesítését a falu területén. A település lakóinak a referendumon két kérdésre kellett válaszolniuk.