Sztrájk: a komplett Audi-gyárban leállt a munka

Egy hétig tarthat.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Az Audi Hungária dolgozói reggel 6 órakor megkezdték az egy hét hosszúságúra tervezett sztrájkot, miután 18 százalékos béremelést követelnek 2019-re. A vállalat ezt túl soknak tartja, csak 10 százalékot ajánlottak 2019-re, valamint újabb 10-et 2020-ra. Egy figyelmeztető sztrájkot már korábban tartottak.

A sztrájk kezdete óta a gyár területén teljesen leállt a munka - mondta érdeklődésünkre Szimacsek Tibor, a munkabeszüntetést szervező Audi Hungária Független Szakszervezet elnökségi tagja.

Mint mondta, ők nyitottak a tárgyalásokra, de az Auditól új ajánlat nem érkezett. 

"Mi nem a nyugati bérszínvonalért küzdünk, hanem a közép-európai bérekhez akarunk felzárkózni"

- mondta Szimacsek annak kapcsán, hogy az Audi szerint a bérek már most is a magyar átlag fölött vannak, ők pedig a magyar bérviszonyokhoz képest akarnak versenyképes ajánlatot tenni.

Mint mondta, óriási a dolgozók közötti szolidaritás, ezt jelzi, hogy nemcsak a szakszervezeti tagok sztrájkolnak. Mint kiderült, volt olyan kolléga, akit az éjszakás műszakja után úgy kellett hazaküldeni, mivel maradni akart, hogy ezzel is támogassa a sztrájkoló kollégáit.  

A szakszervezet a bérmegállapodást egy évre szeretné rögzíteni úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt. 

Korábbi közleményükben azt írták:

"A szlovákiai gyáregység átlagbér-előnye az Audi Hungária Zrt.-hez képest 28, a csehországi 25, a lengyelországi csaknem 39 százalékos. A belga Audinál fizetett átlagér 3,6-szorosa a győrinek!"

Mint írják: "eközben a győri gyáregység bérhatékonysági mutatója (vagyis az egységnyi bérköltségre jutó hozzáadott érték) kimagasló a többiekhez képest, azaz amennyiben az Audi Hungária Zrt. adatait vesszük 100 százaléknak, akkor ehhez képest a cseh 64, a szlovák 40 a lengyel 35, a belga pedig mindössze 21 százalékos."

Már Közép-Európához képest is lemaradtunk

Örülünk annak, hogy a győri szakszervezet megmozdult, és egy érdemi megmozdulással állunk szemben, hiszen egy egyhetes sztrájk egy valóban erőt mutató cselekedet, sok sikert kívánunk nekik, egyben nagyon bízunk abban, hogy más cégeknél is hasonló jellegű eseményekre kerül sor a következő időszakban. A Jobbik természetesen minden ilyen jellegű kezdeményezést támogat - mondta érdeklődésünkre Bana Tibor.

"A győri munkabeszüntetés az ékes példája annak, hogy mennyire fontosak a szakszervezetek, és úgy általában a szakszervezeti mozgalom megerősítése"

- tette hozzá a párt alelnöke. Azt tapasztalhatjuk, hogy nemcsak Nyugat-Európához, de már Közép-Európához képest is hátul kullog hazánk, néhány évvel ezelőtthöz képest is rosszabb a helyzetünk. A Jobbik béruniós kezdeményezése is azt célozta, hogy egy fokozatos, de érdemi bérfelzárkóztatás induljon meg. 

"Az LMP határozott meggyőződése, hogy a munkaerő árának leszorításával, a munkavállalók kiszolgáltatottságával nem lehet és nem szabad versenyelőnyre szert tenni. A rabszolgatörvény ennek kiváló igazolása: a magyar munkavállalók döntő többsége tisztességes béreket és megélhetést követel a 400 órás túlórakeret helyett" - áll a párt szerdai közleményében.
 
Mint írják: teljes körű támogatásunkról biztosítjuk az Audi Hungária Független Szakszervezetét, és minden érdekképviseleti szervet biztatunk a sztrájkhoz való csatlakozásra. A sztrájk és annak következményei, nemzetgazdasági hátrányai csak és kizárólag a kormány felelőssége.

(Fotó: Krizsán Csaba / MTI)