Egységesen kiállt az ellenzék Demeter Márta mellett

Az ellenzéki képviselők nem asszisztáltak a politikai színjátékhoz.

Kövér László házelnök hétfőre két Házbizottsági ülést is összehívott, a másodikat rendkívülinek szánta, mellyel kapcsolatban információink szerint levelet küldött a frakcióvezetők részére. Ebben többek között jelezte, hogy Demeter Mártával szemben nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, illetve hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megküldte részére az LMP-s politikusról készült nemzetbiztonsági szakvéleményt.

A házelnök arra kérte a frakcióvezetőket, hogy még a mai nap tanulmányozzák át az egyébként minősített adatokat is tartalmazó dokumentumot, és a Házbizottság rendkívüli ülésén osszák meg az üggyel kapcsolatos nyilatkozataikat.

Erre viszont nem került sor, ugyanis az ellenzéki képviselők a rendkívüli ülést megelőzően, a korábban meghirdetett napirendi pont megtárgyalása után egységesen elhagyták a termet.

Farkas Gergely képviselte a Jobbikot a Házbizottságban, azután nyilatkozott az Alfahírnek, hogy elhagyta az üléstermet, szerinte a Fidesz egyértelműen politikai eszközként használta a nemzetbiztonsági átvilágítást annak érdekében, hogy Demeter Mártát kitegye a Honvédelmi bizottságból. Egy-két hónapja már a Fidesz célkeresztjébe került az LMP-társelnöke, és ez a mostani vizsgálat ennek a csúcspontja volt - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy minden képviselő számára, aki betekintett az iratokba, világossá vált, hogy mire megy ki ez az egész folyamat.

"Szomorú, hogy jogállami eszközöket a Fidesz a saját pártpolitikai céljára használ fel. Ezt mi is megtapasztaltuk, amikor az ÁSZ-t használták fel bunkósbotként a Jobbik ellen"

- fogalmazott a jobbikos politikus.

Farkas Gergely leszögezte, pártja nem fog asszisztálni ehhez a politikai színjátékhoz.

"Szolidárisak vagyunk ebben az ügyben az LMP-vel"

- tette hozzá.

Az LMP részéről Keresztes László Lóránt közleményben reagált:

"Eddig is tudtuk, hogy a Fidesz a jogállamisággal és jogbiztonsággal szembemenő szabályokat alkot, és az állami intézményeket kedve szerint használja fel politikai célokra. Hol az Állami Számvevőszék bírságolja szét a pártokat, hol a rendőrség néz félre, ha erőszakkal lépnek fel ellenzéki képviselőkkel szemben. Működésükben új elem, hogy a Demeter Márta ellen koncepciós eljárást indítottak, melynek során a hazai és nemzetközi normákat is semmibe veszik"

- írta az LMP társelnöke.

A politikus úgy látja, a Házbizottságon pusztán politikai leszámolásról volt szó.

"Demeter Márta, az egyik legaktívabb ellenzéki képviselő, aki pontosan azt teszi, amire a választók felhatalmazták: szembesíti a kormányt a bűneivel, és a FIDESZ magyar embereket megkárosító tevékenységével. Pontosan ezt fogja tenni a továbbiakban is, az LMP országgyűlési képviselőcsoportjának egységes támogatásával"

- zárul a közlemény.

Kilőtték Demeter Mártát? Harmadszorra már elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon

Tegnap este azt közölte az LMP, hogy „Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba". Akkor Ön nemzetbiztonsági kockázattá vált? Az elmúlt években két alkalommal is átestem nemzetbiztonsági átvilágításon, amikor a szakmai szempontú eljárás során semmilyen kockázatot nem állapítottak meg.

Frissítés:

Kövér László házelnök javasolja, hogy az Országgyűlés mentse fel a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki, valamint tagsági posztjáról az LMP-s Demeter Mártát - tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája hétfő este az MTI-t.

A javaslatról az Országgyűlés várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, február 18-án, jövő hétfőn dönt.