Újabb izomsorvadásos beteg ügyét vitte a miniszterelnök elé Rig Lajos

Nem a hatéves Noémi az egyetlen, akinek életmentő kezelését anyagi okokra hivatkozva tagadta meg az egészségbiztosító. Rig Lajos most a 41 éves, szintén genetikai eredetű izomsorvadásban szenvedő Tímea történetét ismertette meg Orbán Viktorral. A beadvánnyal együtt csatolta azokat a publikációkat is, amelyek alapján a kezelés elengedhetetlen minden, SMA-s páciens számára.

„Én is érdemelnék jövőt. Szeretnék még élni, sokáig. Szeretnék egészségesebb lenni, szeretnék erősebb lenni. Szeretnék dolgozni, szórakozni, sportolni, még focizni is akár… Hiszem, hogy lehetséges. Hiszem, hogy Ön tud nekem segíteni, hogy megkapjam a gyógyszert.”

Így zárul Tóth Tímea levele, aki a miniszterelnöknek pár hónappal ezelőtt írt, miután az egészségbiztosító elutasította gyógykezelését. A 41 éves nő izomsorvadásban, úgynevezett SMA-ban szenved. Neki is a több mint százmillió forintba kerülő Spiranza-injekció jelentene megoldást, akárcsak a 6 éves Noéminek.

A nő hiába kereste meg a miniszterelnököt, nem kapott választ, ezért kérte meg Rig Lajost, hogy továbbítsa levelét Orbán Viktornak. A képviselő ennek eleget tett, a levélhez azokat a tudományos írásokat is csatolta, amelyek alátámasztják a Spinraza hatásosságát. A politikus Facebook-posztjában azt írja:

„Egészségügyi dolgozóként és országgyűlési képviselőként sem tartom elfogadhatónak az emberi életet pénzben mérni, miközben a szemünk előtt folynak el milliárdok értelmetlen dolgokra!”

Korábban beszámoltunk arról, hogy Rig Lajos egyenesen a miniszterelnöktől kért segítséget a hatéves Noémi számára, majd a jobbikos politikus arra szólította fel a kormányt, hogy a rabszolgatörvény elleni tiltakozás miatt tőle megvont illetményt a kislány családjának biztosítsák. A kezdeményezéshez több megbírságolt politikus is csatlakozott.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss