Ki akarják rántani az MTA-t az Országgyűlés költségvetési hatásköre alól?

Egy birtokunkba került dokumentum szerint a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium két tisztviselője a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárának és gazdasági vezetőinek erősen ajánlotta a múlt kedden a Parlament elé terjesztett vagyonkezelő alapítványi formát. Az Akadémia még hezitál.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megbízásából Pavlik Lívia miniszteri biztos és Bogdán Tibor minisztériumi főtanácsadó járt a Magyar Tudományos Akadémiában, ahol többek közt Török Ádám MTA-főtitkár és Mizsei Zsuzsanna gazdasági igazgató fogadta őket. A lapunk birtokába került szerdai emlékeztető szerint a kormány megbízottjai ismertették a vagyonkezelő alapítványok, idegen szóval trust előnyeit a jelenleg még köztestületi formában működő MTA vezetőivel.

Az előző napon, február 12-én benyújtott törvényjavaslatot holnap már tárgyalni is fogja a Parlament. A javaslat szerint legalább 600 millió forint tőkeminimummal hozható létre a trust, és az alapító az alapítói jogok gyakorlására akár az alapítvány kuratóriumát is kijelölheti, vagy azt az alapítványra is átruházhatja. A közérdekű trustöt az alapítható sem szüntetheti meg, de lehetőség van ilyet határozott időre létrehozni. Az tény, hogy – ahogy az emlékeztető szerint Bogdán felhívta a figyelmet – a jogszabálytervezet alapján a vagyonkezelő alapítvány működésének szabályai elég tágak, nem sok megkötést lehet találni benne.

A dolog érdekessége, hogy jelenleg az MTA köztestületként költségvetési szervként működik, vagyis az éves „apanázst” minden évben az Országgyűlés rögzíti a költségvetési törvényben. Ha az MTA viszont egy kormány által létrehozott vagyonkezelő alapítvány égisze alatt fog működni, akkor – a dolgok jelenlegi állása szerint – a kormányzat az Országgyűlés kihagyásával határozhatja meg az Akadémiához folyó pénzek mértékét.

Az emlékeztető tanúsága szerint Török Ádám főtitkár úgy reagált, az MTA számára célszerű a köztestületi modell és a hallottak összehasonlítása. Ha rábólintanak, akkor a Corvinushoz hasonló finanszírozási forma fog megvalósulni az MTA-nál is.

Kompromisszum az MTA-fronton - de legalább nem fegyverletétel

Ülést tartott kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége, a testület többségi szavazással elfogadott határozatában felkérte Lovász László elnököt, hogy "haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat" Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel az akadémiai kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról - áll az MTI-hez is eljuttatott határozatban.