„A rakéta kilövőállásban van” - A Néppártban megelégelték a Fidesz tiszteletlenségét

Vajon hány csepp kell még abba a pohárba, vagy Orbán pont erre játszik?

A brüsszeli hírportál bennfentes források alapján arról írt, noha a konzervatív pártcsalád még nem hozott döntést, az ügy napirenden lesz a jövő heti frakcióülésen és a márciusi csúcstalálkozón is.

Rámutattak, a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) „elege lett”, és ennek most először nyilvánosan hangot is adott, a Fidesz tagságának régebbi ellenzői pedig megpróbálják kihasználni a lehetőséget.

„A rakéta kilövőállásban van”

 - mondta egy névtelenséget kérő forrás.

„A Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni"

Pénteki svéd sajtóbeszámolók szerint a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és a kereszténydemokrata párt is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből a magyar kormány legújabb plakátkampánya miatt."Úgy véljük, hogy a Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni"- idézte a Kereszténydemokraták honlapja Peter Kullgren pártelnököt.

A cikk szerint az Európai Néppártban sokan egyetértenek a magyar kormány migrációügyi álláspontjával, de sokkolta őket a Fidesz „hűtlensége”, amely az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker elleni támadásban is megnyilvánult. Nem mellékes tény, hogy Junckert anno éppen a Néppárt támogatta a Bizottság vezetői pozíciójára.

Egy néppárti politikus azon véleményének adott hangot a Politiconak: Orbán szándékosan pártja kizáratására játszik, hogy azt mondhassa utána, „látják, az EPP valójában le akarja rombolni Európát, meg akartak szabadulni tőlünk, a keresztény Európa megmentőitől”.

A Politico kiemelte, hogy a párt vezetői eddig megvédték Orbánt, egyrészt a magyar képviselői helyekre tekintettel, másrészt attól tartva, hogy kizárása esetén a Fidesz az euroszkeptikus erőkhöz csatlakozik. A most élesedő botrányban azonban egyre több befolyásos néppárti politikus sietett élesen kritizálni a Fidesz renitens magatartását.

A Politicio cikke emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor megfegyelmezését célzó eddigi kísérletek egyike sem volt különösebben sikeres. Ami talán változik, hogy az Európai Néppártban már nem könyörögnek neki, hanem inkább a maradás előnyeire mutatnak rá, miután egy viszonylag kis ország csak akkor kaphat helyet a nagy asztalnál, ha tagja az EPP-nek - írta a szerző.

Az Euractiv hírportál számos EPP-tagpártot megkérdezett, és többségük azt válaszolta, hogy a kizárásnál kevésbé radikális megközelítés pártján vannak. Az uniós ügyekkel foglalkozó híroldalnak egy névtelen néppárti forrás hangsúlyozta: ha gyengén szerepel a pártcsalád a májusi választáson, akkor „senki nem fogja Orbánt bántani”. Az eddigi előrejelzésekből viszont magabiztos néppárti eredmény olvasható ki.

Fogy a levegő a Fidesz körül az Európai Néppártban

Napi jegyzet - Két napja azt írtam, már nemcsak a Fidesz néppárti tagsága kérdés az uniós játszmában, hanem ideje lenne észrevenni: ha nem is tudatosan vagy eltervezetten, de Orbán Viktor politikája kivezeti Magyarországot az Európai Unióból. A kormány új plakátkampánya nyomán kibontakozó európai felháborodás csak tovább erősíti ezt az álláspontomat.