Már Romániában is megkapja minden SMA-s a kezelést, itthon plakátolásra kell a pénz

A propaganda egyelőre fontosabb a gyógyításnál.

„Még Románia is meg tudja tenni, hogy minden SMA-s beteg kezelését állja, meddig kell várni, hogy az a 20 gyermek és 10 felnőttkorú is megkapja az életmentő kezelést?”

- tette fel a kérdést a kormánynak a jobbik egészségügyi szakpolitikusa. Rig Lajos az egyik leggyakoribb ritka betegség, a gerinc eredetű izomsorvadásban (más néven SMA-ban) szenvedők gyógyításával kapcsolatban szerette volna megtudni, hogy a kormány szemében 4 milliárd forintnyi plakátkampány vagy 30 magyar ember gyógyulása ér-e többet.

Ők azok, akiknek a kezelését nem fizeti az állam, mert az erről döntő bizottság elutasította kérelmüket, miközben már Romániában is van pénz arra, hogy minden ilyen beteg alanyi jogon kapja az életmentő készítményt. 

A kormány nevében válaszoló Rétvári Bence arra nem tért ki, hogy mit tesznek azokért, akiknek kérelmét elutasítja a bizottság. Ahogy arra sem válaszolt, hogy a propagandaköltések valóban fontosabbak-e magyar emberek életénél. Az államtitkár ehelyett sorra vette a kormányzati intézkedéseket, majd az önfényezés közben leszögezte: kételkedik abban, hogy Rig Lajost a beteg emberek érdeklik. 

„Az, hogy ön valójában politikai hasznot szeretne az ügyből, vagy pedig segíteni szeretne ezeknek az embereknek, abból lehet egyértelmű, hogy nem úgy szólal fel általában, hogy többet szeretne nekik, hanem mindig stadionozik egyet, plakátkampányozik egyet, vagy mutyizik egyet, és úgy vezeti fel ezt a kérdést.” 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárának ezek szerint politikai haszonszerzésnek tűnik, hogy a jobbikos politikus rámutat arra, honnan lehetne elvonni az életmentő kezelésekhez szükséges pluszforrást. 

Rig Lajos kérdése (2019.02.25)

Újabb milliárdok uszító plakátokra, az emberek gyógyítására meg nem telik. Rendben van ez így?

Rig Lajos egy múlt heti bejegyzésében épp arra hívta fel a figyelmet, hogy már a szomszédos Romániában is minden beteg alanyi jogon kapja a Spinraza-kezelést. Ezzel szemben itthon úgy utasítják el a betegek számára életmentő készítmények finanszírozását, hogy közben sokszor annyi pénzt szór el a kormány saját céljaira, mint ami minden SMA-s gyógykezelésére elég lenne.
 

Borítókép: facebook.com