A civilek végeztek az állam munkájával - ágyakat kaptak az anyukák

November és március között évtizedes problémát számolt fel az a civil kezdeményezés, melynek keretében könnyen összecsukható tábori ágyakat vettek adományokból a kórházi gyermekosztályok számára azért, hogy az ott éjszakázó szülőknek ne a földön, vagy székeken görnyedve kelljen aludniuk.

Az Orosvári Zsolt által indított akcióhoz az Anyák az Anyákért Alapítvány és a Social Point Alapítvány, valamint több száz önkéntes és adományozó csatlakozott, így bő négy hónap alatt sikerült felszámolni azt az ágyhiányt.

Az akció során körülbelül 400 ágyat vittek ki az ország 50 kórházi osztályának.

Orosvári Zsolt vasárnap jelentette be Facebook-oldalán, hogy lényegében befejezték az Ágyat az anyukáknak! programot, az Alfahírnek pedig megerősítette, hogy még néhány olyan intézmény van, ahová logisztikai okokból később fogják a már megvásárolt ágyakat leszállítani. Megtudtuk azt is, hogy egyelőre a Heim Pálban történteken túl (ahol visszautasították az ágyakat) még Zalaegerszeg, Veszprém és Hódmezővásárhely kórházaiban voltak fennakadások az adományozás során.

A több hónapig tartó nyomásgyakorlás után március 1-jén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) bejelentette, hogy forrást biztosít a fenntartásában működő kórházaknak a gyermekeik mellett bent tartózkodó szülőknek nyújtható ágyak megvásárlására, ami valószínűleg azt jelenti majd a gyakorlatban, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által a szervezők kérésére összeállított, ágyhiányt összegző lista olyan maradék helyeit töltik fel, ahol valamiért nem tudták elfogadni a segítséget.

Az Ágyat az Anyukáknak akció keretében teljesítettük az utolsó olyan intézménybe is az ágyak kiszállítását, amely a minisztérium által átadott listában szerepelt, és elfogadta az adományaitokat

– írta Orosvári a posztjában.

Mint korábban megírtuk, az Alapvető Jogok Biztosa, avagy korábbi nevén Ombudsman már 2010-ben jelentést tett a szülői elhelyezésekkel kapcsolatos visszáságokról, és ezt tavaly novemberben egy újabb civil beadványt követően megismételte.

Orosvári Zsolt és a hozzá csatlakozó szervezetek, valamint civilek akciójának végső befejezése így már kimondottan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Alapvető Jogok Biztosának feladata maradt.

Ennek kapcsán a főszervező azt kéri támogatóitól, hogy amennyiben az ígéretek ellenére továbbra is tapasztalnának ágyhiányokat, úgy tegyenek panaszt az intézmények vezetőségénél, vagy az alapjogi biztosnál.