Évi 24 ezer ember hal meg az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt

A Jobbik szerint a kormányzatnak pénzt kell áldoznia arra, hogy megmenthető legyen az az évi 24 ezer fő, aki az egészségügy pénzhiánya miatt hal meg, emiatt Orbán Viktornak pedig bocsánatot kellene kérnie. Az ágazatnak azonnal 600 milliárd forintra lenne szüksége. A párt emelné az egészségben eltöltött életévek számát és radikálisan csökkentené a halálozásokat.

Riasztónak nevezte Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt az adatot, mely szerint 24 ezer honfitársunk halála lett volna elkerülhető, ha az egészségügyet a kormányzat megfelelően finanszírozta volna. A politikus sajtótájékoztatóján kijelentette, bár Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek igaza volt, terve elbukott. Eddig ugyanis senki nem cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy az ő elképzelését Orbán Viktor lesöpörte az asztalról, és egy sokkal szolidabb kísérletet fognak tenni.

Nem ad pénzt Orbán Viktor Kásler egészségügyi programjára

Hiába Kásler Miklós humánminiszter őszinteségi rohama, a Pénzügyminisztérium szerint nincs 1000-1500 milliárd forintunk arra, hogy rendbe tegyük a magyar egészségügyet. Ennek megfelelően, a Kásler-csomag még csak nem is kerül a kormányzat elé, azt át kell dolgozni/ütemezni, de idén erre pénz nem lesz - legalábbis a Népszava információ szerint.

„A szakmának mindenben igaza volt, hiányzik a pénz a magyar egészségügyből, és 24 ezer ember hiába halt meg, 24 ezer család hiába veszítette el hozzátartozóját” – hangsúlyozta az ellenzéki szakpolitikus.

Lukács hozzátette,

Orbán Viktornak választania kell: pénzt vagy életet – lehetne stílusosan mondani.

Úgy véli, a kormányfőnek választania kell: áldoz-e pénzt arra, hogy ezeket a halálozásokat megelőzzük, hogy a várható élettartamot emeljük, és bocsánatot kell kérnie azoktól, akik feleslegesen és hiába veszítették el családtagjaikat.

A Jobbik mindig is látta ennek a problémának a fennálltát, az egészségügybe azonnali forrásbevonást követel. Lukács szerint jelenleg 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, ezzel a halálozásoknak legalább egy része elkerülhető lenne. Pártja célkitűzése, hogy az egészségben töltött életévek legalább négy évvel növekedjenek, mert jelenleg az a nyugdíjkorhatárt sem éri el. Kiemelte, a magyarok többsége valamilyen komoly betegséggel küzd, mire eléri a nyugdíjas kort. Emellett – tette hozzá – radikálisan csökkentenék a halálozások számát is népegészségügyi programmal, illetve a kórházak megfelelő szintű felszereltségével, modernitásának biztosításával.

Lukács szerint a Családok évében arra nem koncentrált a kormány, hogy megmentse ezt a 24 ezer embert. Úgy gondolja, ez lett volna a legnagyobb családvédelmi akcióterv: megőrizni, megvédeni azt a 24 ezer emberéletet, akik hiába halnak meg csak azért, mert a kormány az egészségügyön spórol.

A jobbikos egy papírra vetett számmal oltotta le a magáról megfeledkező államtitkárt

A Bloomberg a különböző országok polgárainak egészségügyi állapotát vizsgálta. Ez megállapította, hogy olyan országok állnak előttünk, mint Chile, Uruguay, vagy épp Libanon. A születéskor várható alacsony élettartam, a dohányzás, az alkoholizmus, vagy épp a rossz levegő olyan helyzetet eredményeztek, amely még a V4-es viszonylatban is utolsóak vagyunk.Egy másik nemzetközi felmérésben, az európai fogyasztói indexek összevetésében is az utolsók között vagyunk, úgy hogy az eredményünk már rosszabb Bulgáriánál, és alig vagyunk jobbak Albániánál.

A politikus úgy véli, aki racionálisan gondolkodik, az nem világjátékokat szervez vagy stadionokat épít, hanem költ arra, hogy ez a 24 ezer ember megmenthető legyen. „Ahelyett, hogy képviselőjelöltjei és önkormányzati képviselői zsák krumplival járnák a választókerületeket, egy zsák bocsánatkérő levelet kell, hogy vigyenek azoknak a lakosoknak, akiknek a családtagjai hiába haltak meg! – szólított fel Lukács.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András