Weber nem kér az Európai Bizottság elnöki posztjából, ha a Fidesz szavazatai kellenek hozzá

Weber nem kér az Európai Bizottság elnöki posztjából, ha a Fidesz szavazatai kellenek hozzá

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára máris felháborodott.

Manfred Webert, az Európai Néppárt európai bizottsági (EB) csúcsjelöltjét a német köztévén faggatták arról, mihez kezdene, ha csak a Fidesz szavazataival juthatna az elnöki pozícióba.

A politikus kerek perec közölte:

"Akkor nem fogadom el a hivatalt. Nem akarok a jobb oldal által megválasztva lenni, a közepet akarom képviselni."

Hozzátette:

"Ha Európa jövőjéről van szó, akkor világossá akarom tenni, hogy a közép a domináns. Nem a baloldali szélsőségek, a kommunisták, és nem a jobboldali szélsőségek, a nacionalisták."

Emlékezetes, hogy a Fidesz párttagságát március 20-án felfüggesztették az Európai Néppártban (EPP), miután a magyar kormánypárt Jean-Claude Juncker - a néppárti, többek között fideszes támogatással megválasztott - jelenlegi EB-elnököt is szerepeltette a legújabb Soros-kampányában. Bár a viszony előtte sem volt felhőtlen, ez bizonyult az utolsó cseppnek a pohárban.

Miután több tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását a néppártból, Weber a két követelés mellé felvette azt is, hogy a CEU működése legyen biztosított Magyarországon, amelyről tárgyalt is, behozta, hogy a bajor kormány és egyetemek is finanszíroznák az egyetemet, de a helyzet menthetetlen lett. Múlt héten végül felfüggesztették a Fidesz tagságát az EPP-ben.

A szavazásra való készülődés során a Fidesz sajtója egyre nyíltabban és agresszívebben támadta Manfred Webert is, aki ezek szerint nem felejtette el Orbánéknak a kedves gesztusokat.

A néppárti csúcsjelölt szavaira Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára reagált a közösségi médiában. A politikus szerint:

"Az ilyen nyilatkozat megengedhetetlen. Manfred Weber vérig sértette a magyar választókat, akik Európa többi polgárához hasonlóan egy demokratikus választás során fognak képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe. Ismét bebizonyosodott, hogy Weber a bevándorláspárti baloldal túszává vált."

Orbán: minket nem lehet felfüggeszteni vagy kizárni | Alfahír

Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt egy példátlanul bátor vállalkozás, amelynek tagsága a liberális pártoktól a magukfajta keresztény-konzervatívokig terjed. Elmondta, meg akarta győzni a Fidesz kizárását követelő 13 tagpártot, hogy vonják vissza indítványukat, de nem járt sikerrel.Orbán Viktor a szerdai ülés végeredménye kapcsán arról beszélt: szeretné, ha az Európai Néppárt a legerősebb pártcsalád maradna és egységes kampányt tudnának folytatni, kiegyensúlyozott lenne, ami magába foglalja a Fideszt is.