Visszanyomnák a tubusba: Kövér után Szijjártó szavait is "helyesbíti" az MTI

kinyomott tubus

Új műfaj van születőben a magyar közmédiában. Kövér László klímaváltozásról megeresztett elborult megjegyzése után Szijjártó Péter Párizsban elkottyantott őszödi beszédét is utólag igazították helyre. 

A külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) digitális innovációval foglalkozó miniszteri értekezletén az MTI 13:39-kor kiadott tudósítása szerint úgy fogalmazott:

"a kormányok feladata kordában tartani a béremelkedést, mert különben gyengül az adott ország versenyképessége és kevésbé lesz vonzó befektetőknek."

Az örökké tartó bérrabszolgaság rendszerének beismerése a délután, illetve az este folyamán végigsöpört a magyar média még nem NER-megszállás alatt álló részén, komoly országos felháborodást keltve. 

Itt a hivatalos beismerés: a kormány hivatalos programja, hogy a magyarok örökké alacsony bérért dolgozzanak | Alfahír

Aki az elmúlt kilenc évben ezt a meccset nézte, annak egyre világosabb, hogy a Fidesz a plakátokra felírt erős és büszke ország helyett egy 93.000 négyzetkilométeres, bérrabszolgák lakta összeszerelőcsarnokot épít az idegen nagytőkének. Ezt az ellenzéki pártok, különösen a Jobbik számos alkalommal a fejükre is olvasta.

Az MTI hogy-hogy nem, 21:49-kor,

több mint hat órával később döbbent rá,

hogy Szijjártó valójában nem is ezt mondta, hanem azt, hogy 

"a kormányok feladata kordában tartani a munkaerőköltséget, vagyis a  munkára rakodó adóterheket kell kordában tartani, mert különben gyengül az adott ország versenyképessége és kevésbé lesz vonzó a befektetőknek."

A meglehetősen szájbarágosan megfogalmazott magyarázkodás tehát nyilván a a külügyminiszteri nyilatkozatnak a magyar bérek szándékos, mesterséges alacsonyan tartásáról szóló részét igyekszik elfogadhatóbbá kerekíteni. Szijjártó szavainak azonban másik, szintén igen elgondolkodtató mondanivalóját azonban még ki is hangsúlyozza: 

a multinacionális cégeknek adott adókedvezményeket. 

A politikus ugyanis Párizsban azt is hangsúlyozta, hogy "folyamatosan könnyíteni kell a magas hozzáadott értékű termékeket gyártó, fejlett technológiákat bevezető cégek adóterhét."

Ez így ugyan nem hangzik rosszul, de az elmúlt kilenc évben a sokmilliárdos állami támogatásokat és adóelengedéseket nagyrészt olyan cégek kapták, amelyek szinte kizárólag egyszerű, alacsony hozzáadott értékű – tehát alacsonyabb fizetést biztosító – munkahelyeket teremtettek. 

Az MTI tíz napon belül a második kormánypárti politikus nyilatkozatáról szóló tudósítását áramvonalasítja utólag. Kövér László múlt héten kedden Siófokon tartott fórumán  távirati iroda szerint azt mondta, hogy a németek az "agymosó média" miatt tartják a legfontosabb problémának a klímaváltozást. Másnap este  - 24 óra elteltével! - kiadtak egy "bővítést" amelyben már az is szerepelt, hogy a házelnököt is "foglalkoztatja a klímaváltozás, és aggódik gyermekei és leendői unokái jövőjéért"