Csak a jövő héten várható a Hableány kiemelése

Nagy eséllyel csak az ünnepek után kezdődhet meg a Hableány roncsának kiemelése a Dunából – mondta az MTI tudósítása szerint Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) osztályvezetője szombat délután Budapesten.

Közlése szerint a sodrásoldalon sikerült az összes ablakot és nyílást lezárni a hajón, így megakadályozható, hogy az emeléskor az esetleg a hajótestben lévő holttestek kikerüljenek onnan.

Jasenszky Nándor elmondta, hogy a négy bekötési ponton az úgynevezett befűző köteleket átvezették, az egyik oldalon a kiemelésben résztvevő bárkához rögzítették. A másik bárka, ahova a kötelek másik végét erősítik majd, most foglalja el a helyét – ismertette a részleteket. Vasárnap fűzik be a hevedereket, ehhez Jasenszky Nándor elmondása szerint nagy szerencse kell, a kiemelés ezt követően, nagy eséllyel az ünnepek után kezdődhet el.

Korábban Jasenszky úgy vélte, akár már szombaton is megkezdődhet a kiemelés, ez azonban már biztos, hogy a jövő hétre tolódik.

Akár már szombaton megkezdhetik a Hableány kiemelését | Alfahír

A rendőrség 15 hajóval keresi az áldozatokat, Szlovákia is besegít a Duna apasztásába. A műszaki egyetem mérnökeinek számítása alapján négy drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez - jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője pénteken.

Az osztályvezető közölte továbbá: egy német alapítvány kutyás áldozatkeresést ajánlott fel, őket Hajdu Jánosnak, a TEK parancsnokának döntése alapján Paks környékére vitték.

A rendőrség optimista: eredményes nyomozást várnak a Hableány-baleset ügyében | Alfahír

"A nyomozócsoport vezetőjét és vonalvezetőit Budapest rendőrfőkapitánya naponta kétszer beszámoltatja. A nyomozás eredményes befejezéséhez valamennyi személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll" - többek között ez szerepel a Budapesti Rendőr-főkapitányság által a mai napon a Hableány hajóbalesete kapcsán kiadott közleményben.