A Jobbik nem tartja alkalmas jelöltnek az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyent

Ursula

Ahogy azt megírtuk, Gyöngyösi Márton a Facebook-oldalán jelentette be, hogy független európai parlamenti képviselőként bekerült az Európai Parlament legfontosabb szakbizottságába: a külügyi bizottságba. Az Alfahír telefonon érte el a jobbikos politikust, aki reagált Ursula von der Leyen jelölésére is.

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy a német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére. A személyét tekintve, Gyöngyösi Márton nem tartja alkalmas jelöltnek Ursula von der Leyent, de a kiválasztását is botrányosnak nevezte.

A Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a német védelmi miniszter a szövetségi kormány legsikertelenebb tagja, „leggyengébb láncszeme”, aki nem tudta végrehajtani a Bundeswehr reformját sem, és ezért sok kritika éri a német kormányon belül is. Ezt csak tetézik a korrupciógyanús ügyei – tette hozzá a jobbikos politikus.

Gyöngyösi Márton úgy véli, Angela Merkel úgy próbálja meg Ursula von der Leyent eltávolítani a német kormányból, hogy inkább felfelé buktatja, a helyére pedig behozhatja utódjelöltjét, Annegret Kramp-Karrenbauert. A CDU elnöke így kormánytagként is bizonyíthatná, hogy alkalmas lehet Angela Merkel után a kancellári posztra.

Gyöngyösi Mártonnak nem csak személyi aggályai vannak Ursula von der Leyen kapcsán, a jelölésének módját is helyteleníti. A jobbikos politikus emlékeztetett rá, hogy a „Spitzenkandidaten”, avagy „csúcsjelölti” rendszert hónapokig építgették, a jelöltek körbeturnézták Európát, televíziós vitákban mérettették meg magukat és mondhatták el a vízióikat, hogy az EU polgárainak bizalmát elnyerhessék.

„Jó irányba tett első lépés volt ahhoz, hogy az uniós intézményeket közelebb hozzák az unió állampolgáraihoz” - jelentette ki Gyöngyösi Márton. Hozzátette: ezt most sutba dobták azzal, hogy ismét zárt ajtók mögötti alkuk tárgyává tették a jelölési folyamatot.

„Az egészet körüllengi a mutyizás, visszatérés ez a sötét középkorba” - fogalmazott a jobbikos európai parlamenti képviselő. Azt is mondta, nem tartja támogatható jelöltnek Ursula von der Leyent.

Így lehetnek ezzel a németek is, legalábbis az RTL médiacsoport által megrendelt Forsa közvélemény-kutató szerdai felméréséből kiderült: a németeknek csak valamivel több mint harmada, 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás, hogy a német védelmi minisztert jelölte az Európai Tanács az Európai Bizottság élére az európai pártcsaládok valamelyik csúcsjelöltje helyett.

A magyar pártok közül a Fidesz támogatja Ursula von der Leyen jelölését, a Momentum két EP-képviselője egymástól eltérő véleményt fogalmazott meg. A Demokratikus Koalíció közleményéből nem derült ki, hogy támogatják-e a német politikust, az Európai Egyesült Államok vízióját ellenző Orbán Viktort kritizálták, mivel von der Leyen elkötelezett híve a föderalizmus ügyének. A szocialista Ujhelyi István egy fotót osztott meg a Facebook-oldalán, amelyen Ursula von der Leyen látható a magyar kormány főellenségének számító Soros Györggyel. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy nem fogja támogatni a német politikus jelölését. Ez a döntésem nem a jelölt személyének, hanem az eljárás elvi elutasításának szól - írta Ujhelyi István a Facebook-oldalán.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss