A Fidesz-kormány húzta ki a csávából a stagnáló német hadiipart

Orbán

A Magyar Honvédség megrendelései lendítették ki az eddigi mélypontról a német hadiipart - írja a Deutsche Welle (DW).

A német közszolgálati média Omid Nouripour zöldpárti politikus közlésére hivatkozik, aki a Német Gazdasági Minisztériumból kikért adatok alapján nyilvánosságra hozta, hogy a német kormányzat 5,3 milliárd euró értékben hagyott jóvá fegyvereladásokat idén január és június között.

2019 első felében ebből eddig 4,8 milliárd euró be is folyt a német államkincstárba, ami több, mint az ország teljes 2018-as hadiipari eladásokból származó összbevétele.

A legnagyobb vásárlók listája a következőképpen fest:

  • Magyarország - 1,76 milliárd euróval;
  • Egyiptom - 800 millió euróval;
  • Dél-Korea - 278 millió euróval.

Érdekesség, hogy a lista hatodik helyén az Egyesült Arab Emirátusok található, 206 millió eurós összeggel.

Nouripour élesen kritizálta a hadi export alakulását, elsősorban az Emirátusok és Egyiptom tekintetében, mert szerinte a két közel-keleti ország felfegyverzése ellentétes az Angela Merkel kancellár vezette koalíciós kormány által a fegyverexport korlátozására hozott intézkedésekkel.

Magyar vonatkozásban a DW emlékeztet, hogy Orbán Viktor még májusban ígéretet tett arra, hogy megduplázza Magyarország hadi kiadásait, aminek látványosan igyekszik is eleget tenni.

Az sem meglepő fordulat, hogy a Fidesz-kabinet európai relációban a német hadiipart kényezteti a magyar adófizetők euró-milliárdjaival, hiszen a versenyszférában is a német nagytőkét, elsősorban az autógyárakat részesíti előnyben (olyannyira, hogy a magyar dolgozókat rabszolgatörvénnyel nyomorítják meg a kedvükért).

A 2018-as sajtóhírek szerint Leopard2 harckocsik és PzH 2000 önjáró lövegek érkeznek majd hozzánk a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttól.

Az Orbán-kormány geopolitikai manőverezését elősegítő hadügyi kiadási ugyanakkor nem korlátozódnak a stagnáló német hadiipar kisegítésére: az Egyesült Államokból is bőven érkezik majd hadianyag, hiszen ez volt a feltétele annak, hogy a magyar miniszterelnök beteljesíthesse régi vágyát, és néhány meghitt percet tölthessen Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban.

Amerikai rakéták és repülőgépek vásárlásával kedveskednénk az Egyesült Államoknak | Alfahír

A 24.hu szerint a ma hazánkba látogató Mike Pompeo külügyminiszterrel az Orbán-kormány amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer, valamint ötödik generációs vadászrepülőgépek vásárlásáról tárgyalhat.