Izgalmas lesz a kedd Strasbourgban

Európai Parlament, Strasbourg

A nagy kérdés: megkapja-e az Európai Parlament többségének támogatását Ursula von der Leyen?

Folytatódik az Európai Parlament ülése, a legfontosabb kérdés egyértelműen az, hogy Ursula von der Leyen megkapja-e a plénum többségének támogatását az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az erről szóló vita – az EP honlapja szerint – kedden reggel 9-kor kezdődik, von der Leyen 30 percben ismertetheti elképzeléseit. Az EP-frakciók összesen 135 percben szólhatnak hozzá, ebből 31 perc az Európai Néppárté, 26 és fél perc a szociáldemokratáké. A liberálisokat tömörítő Renew Europe képviselői 19 percet kapnak, a Zöldek, illetve az eurokritikusokat tömörítő Identitás és Demokrácia képviselői pedig frakciónként 13 és felet. Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja 12, a radikális baloldaliak 8 és fél, míg a független képviselők 11 percben fejthetik ki álláspontjukat.

Ismert, az Európai Tanács háromnapos ülés végén úgy döntött, egyik pártcsalád csúcsjelöltjét sem támogatja a Bizottság élére. Végül

az Európai Egyesült Államok hívét, a homoszexuálisok házasságának egyik harcosát, Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölték az EU kormányának számító testület elnökének. A politikus asszony 2015-ben illegális bevándorlókat is befogadott otthonába, és mint kiderült, Soros Györggyel is jóban van.

Bevándorláspárti, jóban van Soros Györggyel, de a Fidesz így is saját sikereként próbálja eladni a jelölését | Alfahír

Bevándorláspárti, az Európai Egyesült Államok híve és még Soros Györggyel is jóban van Ursula von der Leyen, akinek az Európai Bizottság élére történő jelölését hatalmas sikerként próbálja meg eladni az Emmanuel Macronnal szövetkező Fidesz. Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője kérte számon a parlamentben a kormánypárti politikusokat, hogy mégis miért élik meg annak a német miniszternek a jelölését diadalként, aki gyakorlatilag bármilyen fideszes lejáratókampányban szerepelhetett volna.

Mindezek ellenére Orbán Viktor és a Fidesz politikusai saját sikerükként próbálják eladni von der Leyen jelölését, mondván: nekik köszönhetően sem Manfred Weber, sem a Soros embereként emlegetett Timmermans nem lesz bizottsági elnök.

Az EP kedden kora délután még lefolytat egy egyórás vitát a most véget ért román elnökség időszakáról, majd a képviselők

kedden este 18 és 20 óra között szavaznak Ursula von der Leyenről.

Az EP-frakciók korántsem egységesek a jelöltről. A néppárti képviselők valószínűleg támogatni fogják von der Leyent, a szociáldemokraták szintén. A Renew Eurpoe képviselői közül a Momentum két képviselője ebben a kérdésben a közösségi médiában egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett. A Zöldek kijelentették, ők nemmel voksolnak von der Leyenre, ahogy vélhetőleg az Identitás és Demokrácia is ellene fog voksolni.

Homlokegyenest mást nyilatkozott a uniós vezetőjelöltekről a Momentum két képviselője | Alfahír

Néhány órán belül egymással szögesen ellentétesen nyilatkozott a Momentum két európai parlamenti képviselője a keddi brüsszeli uniós csúcson kialkudott EU-s intézményi vezetők személyéről. Cseh Katalin lelkes helyesléssel, míg Donáth Anna felháborodott elutasítással reagált az egyezményes jelöltekre.

Az Alfahír természetesen első kézből fog beszámolni a keddi strasbourgi eseményekről.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss