Egyetlen forint sem folyt be a bevándorlási különadóból

A Stop Sorosként elhíresült törvénycsomagot egy évvel ezelőtt szavazta meg a parlament, aminek következtében bevezették a bevándorlási különadót.

Az ebből befolyó összeget a minisztérium a bevándorlással szembeni védekezésre kívánta fordítani, ám mára biztossá vált, hogy ebből aztán nem finanszírozzák majd a határkerítés megerősítését, hiszen egy peták sem érkezett be bevándorlási különadóként.

Az adót egyébként eredetileg olyan szervezeteknek kellene fizetniük, amik propagálják vagy támogatják a bevándorlást, de egyelőre ezek köre ismeretlen. Egyes jogvédő szervezetek kikérték maguknak, hogy ilyen tevékenységet végeznének, mivel azzal, hogy kiállnak a tranzitzónában tartózkodók emberi jogaiért nem támogatják magát a migrációt, míg a valóban bevándorláspárti Migration Aid Alapítvány és a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület hiába fordult a NAV-hoz, hogy állásfoglalást kérjenek arról, vonatkozik-e rájuk az új adónem és ha igen, mi alapján vallják be és fizessék meg azt, nem kaptak visszajelzést.

Ahogy a HVG sem kapott választ a NAV-tól arra, hogy szerintük kellett volna-e fizetnie valakinek. A pénzügyminisztérium pedig arra nem válaszolt, hogy hatályban tartanak-e egy adót, amit senki sem fizet.

Korábban már részletesen foglalkoztunk ezzel az adónemmel az oldalunkon:

Vélhetően csak propagandacélokat szolgál majd a „Soros-adó" | Alfahír

Szombaton lépnek hatályba a bevándorlási különadóról szóló rendelkezések. A Ház által rohamléptekkel elfogadott rendelkezés adótörvényekhez képest meglehetősen rövid, megszövegezése pedig igencsak általános. Az új adónemmel kapcsolatos eljárások a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartoznak. Megpróbáltunk utánajárni, hogyan is történik majd a jogszabály betartatása.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 14. | 09:54
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.