Rengeteg pénzt fognak kapni az NB1-es klubok

Rengeteg pénzt fognak kapni az NB1-es klubok

A Magyar Labdarúgó Szövetség elküldte a kluboknak az új premizálási rendszert, az első osztályú bajnokság 12 csapata alanyi jogon kapni fog 350 millió forintot, a győzelmi pénz háromszorosára növekedik, minden egyes sikeres bajnoki mérkőzés után 10 millió forintot utal az MLSZ. 

Az első hat helyzett prémiumot kap a szezon végén, a bajnok 120 milliót, a második 100 milliót, a harmadik 80, a negyedik 60, az ötödik 40, a hatodik 20 millió forintot.

Ez összesen 6,1 milliárd forintot jelenthet, ha az előző idény eredményeit vesszük alapul.

Ha a tavalyi szezont nézzük, a Fradi az alaptámogatás, a győzelmei és a bajnoki cím után 700 millió forintot kapna az MLSZ-től.

A fentieken kívül plusz 50 millió forintos jutalom jár fiatal játékos(ok) szerepeltetése esetén:

„Az összes fiatal labdarúgó játszott perceit összegezzük, méghozzá úgy, hogy az 1999. január 1-jén és azután született fiatal labdarúgók perceit egyszeres, a 2000. január 1. után születettekét kétszeres szorzóval kell figyelembe venni. Ha egy adott sportszervezet fiatal labdarúgói a bajnokságban játszott mérkőzéseken 2970 percet játszottak, akkor a sportszervezet 50 millió forint egyösszegű díjazásra jogosult.”

Szintén 50 millió forintot ér, ha legalább hét magyar állampolgárságú játékos van a pályán. Ezeket a számokat nem meccsenként kell érteni, hanem átlagosan, az összes bajnokira nézve.

Az állampolgársági - és nem származási - kritérium azért fontos, mert így a kárpátaljai és felvidéki játékosok is légiósnak fognak számítani. Eddig ők nem estek a légiós-kritérium alá, mert az MLSZ nem az állampolgárságot tekintette meghatározónak, és a felmenőik között voltak magyarok. A kettős állampolgársággal esetükben az a probléma, hogy Ukrajnában és Szlovákiában ezt tiltja a törvény.

A változásokra számítani lehetett Csányi Sándor erős szavai után:

Csányi kiakadt a klubokra: „Ez egyszerűen így nem mehet tovább. Dobjuk ki a pénzt az ablakon" | Alfahír

Pénteken tartotta éves közgyűlését a Magyar Labdarúgó Szövetség, Csányi Sándor vezette az ülést, ahol beszámolt az eredményekről és elmaradásokról is. Az elnök az összegzés első részében ismertette az adatokat, pozitívumokat is említett, de amikor az élvonalbeli klubokról beszélt, keményebb hangnemre váltott, kiakadt a felelőtlen gazdálkodáson és a magyar labdarúgás érdekeit nem szolgáló játékospolitikán.

(NSO)