Karácsony mégsem állítaná Szent István szobrát Lukács Györgyé helyére

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely Wass Albert lenácizása, Demszky és Tarlós díszpolgári címe, illetve utóbbi végkielégítésének kétszeresére emelése után ismét rátette kezét a kor ütőerére, és újabb, a modern 21. századi világváros felépítéséhez elengedhetetlen javaslatot tett. 

Az Index úgy tudja, a fővárosi közgyűlés Karácsony kezdeményezésére november 5-i alakuló ülésén

felfüggesztheti a XIII. kerületi Szent István parkba tervezett Szent István-szobor felállítását.

Az indoklás szerint államalapító királyunk annyira kiemelkedő alakja történelmünknek, hogy szobrának felállításához "teljes körű egyetértésre" van szükség. A szükséges egyeztetések lefolytatása után Karácsony ígérete szerint olyan javaslat kerül a közgyűlés elé, amely ennek mentén határozza majd meg a szobor felállításának helyét.  

Lukács György filozófusnak, a Tanácsköztársaság népbiztosának, illetve a Rákosi-korszak egyik fő ideológusának szobrát jobbikos javaslatra cserélték volna le a Szent Istvánt ábrázoló alkotásra. 

Ezt 2016 őszén kezdeményezte Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő és Magvasi Adrián, a párt XIII. kerületi elnöke. Október 22-i sajtótájékoztatójukon vörös sállal fedték el a Lukács-szobor szemét, hogy ezzel gesztussal illusztrálják azt a "vörös hályogot, amely a magyar társadalom és politika szemére nőtt." Emlékeztettek, hogy Lukács azon kevesek közé tartozott, akik mindhárom magyarországi kommunista rendszerben szerepet vállaltak, a Tanácsköztársaság alatt nyolc embert végeztetett ki, a Rákosi-rendszerben ünnepelt ideológus volt, és fenntartásokkal ugyan, de támogatta a Kádár-rezsimet is.

Karácsony Gergely legutóbbi kulturkampfos szimbolikus politikai nekirugaszkodása Wass Albert és a nácizmus kapcsolatának meglehetősen dilettáns boncolgatásával azzal végződött, hogy végül bocsánatkérésre kényszerült.