Munkában a dunaújvárosi ellenzék: Pintér Tamásék nekiláttak a választási ígéretek teljesítésének

Rendkívüli közgyűléssel kezdte meg a munkát az ellenzéki vezetésű dunaújvárosi önkormányzat október utolsó napján. A Fidesz ismét kivonult a Pintér Tamás polgármester által összehívott ülésről - írja a Csatellum.do.

Az újdonsült városvezető és a Rajta Újváros Egyesület képviselői megkezdték a választási programjukban szereplő ígéretek megvalósítását. Ennek megfelelően a rendkívüli ülésen az alábbi intézkedések születtek a Fejér megyei nagyváros lakóinak érdekében:

A testület módosította a Szervezeti és Működési Szabályzatot, hogy átalakíthassák az önkormányzati tanácsnokok rendszerét, ezzel az ifjúság helyzetének felmérését és javítását segítik majd elő.

Ahogy Pintér Tamás arra a közgyűlés alakuló ülésén és a portálunknak adott interjúban is utalt, a képviselő-testület megkezdte a mutyigyanús módon kivitelezett, és ezért jelenleg életveszélyes dunaújvárosi közvilágítás rendbetételét is. Ennek első lépéseként javaslat született arra, hogy haladéktalanul kezdődjön meg a városi közvilágítási rendszer teljes felülvizsgálata az energiahatékonysági, valamint a közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével. A felülvizsgálat eredményét figyelembe véve

fokozatosan, de folyamatosan valósulhat meg a szükséges fejlesztés.

400 milliós hiányt hagyott maga után a fideszes városvezetés Dunaújvárosban, mégis ők játsszák a mártírt

Október 29-én hivatalosan is megalakult Dunaújváros új közgyűlése. Az testületben az október 13-án minden egyéni körzetben és a polgármesteri pozícióban is győztes ellenzéki Rajta Újváros Egyesület 10 plusz 1, míg a kompenzációs listáról mandátumokhoz jutott Fidesz-KDNP 4 képviselője foglal helyet.

Az elszámoltatás nulladik lépésének tekinthető átvilágítás ügyében is döntés született:

a képviselők a budapesti Dr. Bajáky és Társa Ügyvédi Irodát bízták meg a teljes egészében önkormányzati tulajdonú cégek anyagi viszonyainak és szerződéseinek átvizsgálásával.

A portál szerint a napirend tárgyalásakor Pintér Tamás ismét hangsúlyozta: egyik legfontosabb ígéretük volt, hogy megvizsgálják, hogyan és hova szivárogtak el a dunaújvárosi lakosok adóforintjai, valamint felderítsék az esetleges visszaéléseket. Elsőként

 • a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. és
 • a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. (DKKA)

gazdálkodását és dokumentumait nézik majd át a szakemberek, gyanús ügyletek és működési anomáliák után kutatva. A szükséges munkára és egyéb jogi feladatok ellátására a közgyűlés 5 millió forintot különített el.

A képviselők a legalább 50 százalékban városi tulajdonban lévő cégek, gazdasági társaságok felügyelőbizottságairól is döntöttek. Ezzel kapcsolatban Pintér ismét leszögezte:

a Fidesz képviselői ebben a szakmai munkában sem óhajtanak részt venni.

A korábbi igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat kivétel nélkül visszahívták, és megválasztották az új tagokat. A pontos lista a következőképpen néz ki:

 • A DVG Zrt. igazgatóságába elnökként Illéssy István került, az igazgatóság 4 tagja Magyar András, Botond Gábor, Lebics Edit és Varga Richárd lett. A DVG Zrt. felügyelő bizottságának tagjává delegálták Mezei Zsolt alpolgármestert, Szabó Zsolt alpolgármestert, Tóth Kálmán képviselőt és Felföldi Ágnest.
 • A Dunanett Nonprofit Kft. felügyelő bizottsági tagjává választották Barta Endre alpolgármestert, Simon Csabát és Kertész Editet.
 • A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. felügyelő bizotságának tagja lett Selyem József, Pochner László és Schneider Mihály.
 • A DKKA felülgyelő bizottságába Sáfrány Katát, Kósa Gábort és Szalóki Lászlót delegálta a közgyűlés.
 • A Munkásművelődési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának tagja lett Viczai Dalma, illetve Nagy Kálmán.

A képviselők továbbá elfogadták a DKKA ügyvezetőjének lemondását (utódjáról nem egész 60 napon belül kell döntenie a testületnek), valamint elutasították a szolgáltató javaslatát az önkormányzat és az Uniszol-létesítménygazdálkodási Zrt. között a dunaújvárosi Jégcsarnok és a Dunaújvárosi sportingatlanok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződés módosítására. Továbbá:

 • zöld utat kapott egy iparterület-fejlesztési elképzeléshez kapcsolódó javaslat, illetve
 • a város vízellátását biztosító új csápos kút vízjogi engedélyének meghosszabbítási eljárásárát célzó vállalkozási szerződés.

A pozíciójukat november 1-jei hatállyal betöltő önkormányzati tanácsnokok névsora a következőképpen alakult:

 • Utassy Éva képviselőt idősügyi és szociális tanácsnokká,
 • Raduka Zsuzsanna képviselőt ifjúságügyi tanácsokká nevezték ki.

A közgyűlés emellett 158 főre csökkentette a polgármesteri hivatal dolgozóinak létszámát, illetve az SZMSZ-be bekerült egy olyan módosítás, amely szerint a jövőben legszigorúbban be kell tartani a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvények rendelkezéseit.

"Az oligarchák elfelejthetik, hogy a jövőben is a dunaújvárosiak pénzelik majd az üzelmeiket"

Pintér Tamással, a Jobbik volt országgyűlési képviselőjével, Dunaújváros frissen megválasztott polgármesterével beszélgettünk arról, milyen érzés volt megélni a választási győzelmet, hogy halad az előző, fideszes városvezetés elszámoltatása, milyen fejlesztésekre, változtatásokra készülnek, illetve tényleg "sztálini tisztogatások" kezdődtek-e a városházán. Milyen érzés volt október 13-án megtudni, hogy ön lesz Dunaújváros következő polgármestere?