Oximoron: az államtitkár nem akarja, hogy banánköztársaságnak nézzenek minket, ezért csorbítják a képviselők jogait

Orbán Balázs
Orbán Balázs

Hétfőn napirend előtti felszólalásokkal folytatódott a parlament munkája - de mindenki érezte, az igazi show csak azután kezdődik, ha megérkezik Orbán Viktor, és válaszol az azonnali kérdésekre. Mindenesetre az ellenzéki képviselők a lex szájzár fideszes törvénymódosítás ellen most is felszólaltak.

Mint ismert, a kormánypártok a december 12-ei rabszolgatörvényről tartott parlamenti szavazásra, az MTVA-nál tartott demonstrációkra, valamint Hadházy Ákos tábláira hivatkozva olyan szigorításokat terveznek, melyek értelmében Kövér László akár egy évre is megvonhatja egy képviselő fizetését, de - és ami aggasztóbb - előzetes engedélyhez kötik, hogy egy képviselő beléphessen egy állami intézménybe annak jogszerű működését ellenőrizni.

Az O1G, az MTVA, a gyerekek és december 12. miatt büntetné a képviselőket a Fidesz

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága hétfőn tárgyalta azt a két fideszes beadványt, amely tovább szűkítené az ellenzéki képviselők jogosítványait, másrészt keményebben szankcionálná az úgynevezett illetlen viselkedést.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint például a Fidesz mégsem tanult október 13-ból, ez derül ki abból, hogy az önkormányzatok jogköreit és a bíróságok függetlenségét csorbítanák.

De erre kemény válaszok fognak érkezni a választók részéről

- tette hozzá a politikus. 

Dömötör Csaba propagandaállamtitkár azzal védte a szigorításokat, hogy sem ocsmány, sem trágár beszédnek, sem pedig rendbontásnak nincs helye a parlamentben.

Dömötör Csaba

A párbeszédes Szabó Tímea visszatért az Igazságügyi bizottságban elhangzottakra, amikor is Hende Csaba a Bibliából idézve magyarázta, hogy mi jár annak (a politikusnak), aki megbotránkoztat egy kisgyermeket (O1G-vel).

A politikus szerint nincs joguk korlátozni a véleménynyilvánítás jogát, hangsúlyozva, máshol is vannak szankciók, de a fideszes verzió példátlan. 

Orbán Balázs államtitkár filozofálni kezdett: "mi végre vagyunk itt, mi végre van itt a Ház?"

Majd megállapította:

ez egy olyan ház, amiért őseink ezer évig küzdöttek, és ez a hely arra való, hogy egymással kulturált módon lehessen vitatkozni. 

Ha viszont az ellenzékiek megtámadják a miniszterelnököt, ha "sikoltoznak", akkor ezt a helyet nem veszik komolyan.

"Ha hülyét csinálunk magunkból, ha leégetjük magunkat, ha azzal a viselkedéssel egy banánköztársaságnak nézünk ki, akkor hogy lehet azt elvárni, hogy mások viszont komolyan vegyenek minket"

- magyarázta az államtitkár azt, hogy a szigorítás szerint a nemzetközi reputációt szolgálja.

Lukács László György

A jobbikos Lukács László György arra kérdezett rá, hogy az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban. Az ágazat alulfinanszírozottságra focis példát hozott:

kis pénz, kis egészségügy.

Rétvári Bence államtitkár azonban ezt tagadta, szerinte az Orbán-kormány nem kórházakat zár be, hanem építené azokat.

Rétvári Bence

Keresztes László Lóránt (LMP) egyrészt arra világított rá, hogy az Orbán-kormány nem a nemzet érdekeit nézi, amikor Budapest-Belgrád vasútvonalat a kínaikkal építeti, vagy amikor az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt ratifikálni próbálta, másrészt ő is megjegyezte, hogy a Fidesz csorbítani készül az ellenzéki képviselők jogkörét.

Rétvári Bence államtitkár azonban képes volt egy teljesen új megvilágításba helyezni a lex szájzárt:

a szigorítás pontosan az ellenzék kontrollját segíti elő, és abban garanciális jogok vannak.