Szigorítanák a családon belüli erőszak esetén kiszabható távoltartás szabályait

Szigorítanák a családon belüli erőszak esetén kiszabható távoltartás szabályait

A családon belüli erőszak sajnos évről évre szörnyűbbnél szörnyűbb esetekkel mutatja meg magát. A magyar társadalom idén sem szűkölködött a sokszor halálos kimenetelű esetekben. A gyilkosságokról a média beszámol ugyan, de nem kering az interneten fotó az erőszak eredményéről, nem úgy, mint az elmúlt hetek legsúlyosabb nőbántalmazásáról. Orosz Bernadett feldagadt, vérző arcának képei bejárták az internetet és a közvélemény figyelmét is felhívták arra, hogy nem csak a mélyszegénységben élőknél kell keresni a családon belüli erőszakot, hanem az jelen lehet a társadalom minden rétegében. Bernadett párja egy magas rangú tartalékos tiszt, akiről környezete el sem tudta képzelni, hogy egy érzelmi közösségen belül ilyen erőszakos cselekedetre képes lenne.

A családon belüli erőszak áldozatai legtöbb esetben a nők és a gyermekek, így nem véletlen, hogy Magyarországon is a nővédelmi szervezetek küzdenek már évek óta azért, hogy olyan jogszabályi, rendszerszintű változtatásokat érjenek el, amik hatékonyabban tudják felvenni a küzdelmet a jelenséggel szemben.

2009-ben a jogalkotók ugyan megteremtették annak a lehetőségét, hogy családon belüli erőszak esetén távoltartást rendeljenek el a bántalmazó családtaggal szemben. A sokak által túl enyhének ítélt szabályozás nem hozta meg a várt eredményt, nem csökkent a bántalmazások száma és továbbra is átlagosan heti egy nő veszti életét Magyarországon párja keze által.

"A bántalmazás nem gender, hanem hatalom kérdése"

„...eddigi kormányaink vagy tabunak, vagy lényegtelen problémának tartották, olyasminek, ami rendes emberrel maximum véletlenül fordul elő. Szóval itt érdemi változás csak akkor lesz, ha első lépésként legfelső politikai szinten elismerik, hogy a bántalmazás nem magánügy, hanem kiterjedt probléma, ami a társadalom jelentős részét érinti." (Tóth Olga, családszociológus)

A családon belüli erőszak megszüntetésének napjához közeledve a jobbikos Varga-Damm Andrea vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy még karácsony előtt olyan javaslatcsomagot fog benyújtani, ami szigorúbban lépne fel a bántalmazott családtagok érdekében.

A képviselő emlékeztetett, hogy jelenleg Magyarországon három olyan eset áll fenn, amikor távoltartás rendelhető el a bántalmazóval szemben, amelyek közül a 60 napos eltiltás számít a leghosszabbnak. Erre akkor van lehetőség, ha a terhelt előzetes letartóztatásának elrendelése nem feltétlenül szükséges és megalapozottan feltehető, hogy a lakókörnyezetében hagyása esetén a sértett befolyásolásával vagy megfélemlítésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, illetve a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt befejezné, a sértett sérelmére újabb bűncselekményt követne el.

Ezen túl olyan esetekben is lehet úgynevezett ideiglenes megelőző és megelőző távoltartást kérni, amikor hozzátartozók között még bűncselekmény ugyan nem követnek el, de a bántalmazó a méltóságot, az életet, a szexuális önrendelkezéshez való jogot, továbbá a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenységet hajt végre.

Az ideiglenes, 72 órás megelőző távoltartást a rendőrség általában a helyszínen rendelheti el, ha azt tapasztalja, hogy a fent felsorolt erőszak valamelyike megtörtént, míg a megelőző, 30 napra szóló távoltartást nemperes eljárásban a bíróság rendelheti el kérelemre, ha ideiglenes megelőző távoltartás elrendelésére nem került sor vagy pedig hivatalból, a rendőrség indítványára akkor, ha ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el.

Varga-Damm úgy látja, hogy mindez csupán olyan adminisztratív intézkedés, ami nem tesz a probléma valódi megoldásáért.

„Az ilyen hosszú ideje, akár évek óta fennálló konfliktusos viszonyok ugyanis nem oldhatók meg 72 óra, de sok esetben még 30 nap alatt sem.”

Példaként említette az Egyesült Államokat, ahol a szabályozás szerint családon belüli erőszak esetén bárminemű vizsgálat nélkül elrendelik a 30 napos távoltartást. Ami minimum szükséges ahhoz, hogy a család feldolgozza a történteket és a hatóság feltárja a családon belüli viszonyokat.

A Jobbik javaslata a bíróságok leterheltsége miatt kivenné a bírók kezéből a döntést és a rendőröknek adná. Az amerikai mintához hasonlóan már az első hivatalbóli távoltartást 30 napban határoznák meg, amely idő alatt fel kellene tárni a tényállást és a felek körülményeit, ami alapján a további távoltartásról már a bíróság határozhatna.

A rendőrségnek továbbá kötelessége lenne, amennyiben kiskorú is tartózkodott az erőszak helyszínén, az esemény tudomására jutásától számított 24 órán belül értesítenie a gyámhatóságot, aminek aztán soron kívül 48 órán belül védelmébe kellene vennie a gyermeket.

A fennálló 30 napban a gyámhatóság és a rendőrség munkája mellett egy kirendelt pszichológus terapeuta is a család segítésére lenne, akinek meghallgatása nélkül a bíróság nem dönthetne a 30 napos távoltartás meghosszabbításáról. Amennyiben pedig a terapeuta a hosszabbításra tenne javaslatot, a bíróság azt köteles lenne elfogadni és nem dönthetne azzal ellentétesen. A távoltartás meghosszabbítására a bíróság akkor is köteles lenne, ha a bántalmazó 30 napon belül nem tudná igazolni, hogy megkezdte indulatkezelő terápiáját.

A politikus kormányzati egyeztetést is kezdeményez a javaslatok kapcsán. Mint mondta a magyar társadalom eleve nagyon frusztrált, sok a feszültség és ellenségeskedés, amiket jogszabályok útján kell és lehet feloldani. Ebben számít a kormánypárti képviselőkre támogatására is.

 

Franciaországban is szigorítanak

Október 23-án Franciaország több mint harminc városában több tízezren tüntettek azért, hogy a kormány tegyen valamit a nők elleni erőszak megfékezése érdekében. Az AFP összesítése szerint az országban ugyanis idén 116 nő vesztette életét exe vagy jelenlegi párja támadása során, míg tavaly 121 nő halt meg családon belüli erőszakban. Ezen kívül évente mintegy 213 ezer nagykorú nő szenved el fizikai vagy szexuális bántalmazást Franciaországban a volt vagy jelenlegi párjától.

A francia kormány szeptember elején hívott össze egy konzultációt a családon belüli erőszakot megfékezni hivatott intézkedésekről, a kerekasztal pedig hétfőn zárul, és Edouard Philippe kormányfő várhatóan konkrét intézkedéseket jelent majd be. A jogvédők az eddigi 361,5 millió euró helyett egymilliárd eurót követelnek a nők elleni erőszak küzdelmének támogatásáért.

Már nem bírjuk számolni az olyan eseteket, amikor a nők megölése megelőzhető lett volna. A felvonulás célja, hogy a kormány végre meghozza a kellő intézkedéseket

– írták a szervezők a Facebookon.

A francia tüntetéssel párhuzamosan Rómában szintén több mint tízezren vonultak a családon belüli erőszak ellen az Eggyel se többet elnevezésű olasz nővédelmi szervezet felhívására. Az olasz belügyminisztérium információi szerint az év eleje óta 95 nőt gyilkoltak meg Olaszországban, és 80 esetben a gyilkosságokat az áldozatok volt vagy jelenlegi párja követte el. Tavaly 142 nő halt meg náluk családon belüli erőszak miatt. A legutóbbi áldozat éppen pénteken hunyt el, Palermóban egy 50 éves olasz férfi 30 éves terhes román barátnőjét ölte meg.