Komoly gondban Peking: Elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek Hongkongban

Komoly gondban Peking: Elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek Hongkongban

Elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek vasárnap a hongkongi helyhatósági választáson, amelyen a fél éve zajló kormányellenes demonstrációk közepette rekordszámú szavazó adta le voksát - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

Helyi idő szerint reggel kilenc óráig a demokrata párti jelöltek a 18 kerületből 17-et nyertek meg, ezzel több mint 278 helyet szereztek a 452 kerületi bizottsági helyből. Az elnyert 17 kerületi bizottság a 2015-ös választások óta mind kormánypárti irányítás alatt állt. Reggel 7 óráig a Pekinget pártoló tábor mindössze 42 helyet tudhatott magáénak, míg 24 helyet független jelöltek nyertek el.

A városban zajló eseményekkel itt olvashat bővebben:

Hongkong csatatér

Hongkongban huszonhárom héttel ezelőtt törtek ki tüntetések a kiadatási törvény miatt. A demonstrálók azóta sem adták fel, sőt, a városállam lassan csatatérré változik. Molotov-koktélokkal harcolnak az utcán, rendőrőrsre támadtak, míg a hatóságok ostrom alá vették a műszaki egyetemet. A kiadatási törvény módosítása nagyjából fél évvel ezelőtt került napirendre Hongkongban, Chan Tong-kai esete miatt.

A részvételi arány rekordot döntött: a szavazatra jogosultak 71,2 százaléka, 2,94 millió ember adta le voksát. Négy évvel ezelőtt a részvételi arány 47 százalék volt.
    
A választási adatok szerint a hongkongi lakosság körzettől függetlenül a demokrata párti jelölteket részesítette előnyben - a város tüntetések által érintett részein ugyanúgy, mint az egyéb szavazókörzetekben.
    
A SCMP beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogy a szavazók életkorától függően volt-e számottevő különbség abban, hogy mely jelölteket támogatták, de a leszavazott kormánypárti jelöltek úgy vélekednek, hogy a fiatalok és az első szavazók jelentős szerepet játszottak az eredményben, minthogy a kormányellenes megmozdulásokon is a fiatal generáció tagjai vettek részt legaktívabban.

Felbujtásért és nem engedélyezett demonstráción való részvétel miatt tartóztattak le - interjú a hongkongi tüntetések egyik vezéralakjával

Hetek óta hangos a média a hongkongi tüntetések, letartóztatások és utcai harcok miatt. A különleges jogállású terület konkrét ügyek mentén, de lényegében a kínai befolyás és hatalom ellen küzd. A tüntetések egyik vezéralakja Agnes Chow, akit telefonon értünk utol. Nem volt könnyű, hiszen sokáig éppen azért nem sikerült, mert a fogdában ült.

A demokrata pártiak, nagy arányú győzelmüknek köszönhetően, közel 120 helyet kaphatnak majd a kormányzót megválasztó 1200 fős testületben.
    
A kerületi bizottságok helyi ügyekkel foglalkoznak, és nincs beleszólásuk a kormányzó programjába, a helyhatósági választások azonban mérceként szolgáltak arra, hogy a lakosság milyen mértékben támogatja a kormányellenes tiltakozásokat, illetve mennyire áll ki Carrie Lam kormányzó mellett.

A hongkongi kormányzó nem zárja ki a kínai hadsereg beavatkozását

Carrie Lam hongkongi kormányzó arra figyelmeztetett kedden, hogy a kínai hadsereg beavatkozhat, ha a demokratikus reformokat követelő, a várost hónapok óta béklyóban tartó "felkelés" elfajul, de a hongkongi kormány szerinte még mindig táplálja a reményt, hogy a válság magától rendeződik.

Hongkongban immár hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, és mára a várost irányító, Peking párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá szélesedett. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Nyíllal lőttek rendőrökre egy hongkongi tüntetésen, éles lőszer bevezetésével válaszolhatnak

A hongkongi rendőrség hétfőn bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja, miután a kormányellenes tüntetők is "halálos fegyvert" használtak vele szemben. Az MTI szerint a bejelentés előzménye, hogy a demonstrációk központjává formálódott műszaki egyetemnél vasárnap egy rendőrt nyílvessző sebesített meg a lábán.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széleskörű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.