Pártkatona: a kórház parancsnoka kérte ki Demeter Márta kartonját, aztán másnap erről cikkezett a kormánysajtó

Demeter Márta
Demeter Márta

Az adatvédelmi hatóság (NAIH)

2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Honvédkórházra Demeter Márta elhunyt édesanyjával kapcsolatos információk kiszivárogtatásának ügyében.

Az erről szóló határozatot és a részletes indoklást Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke írta alá október 24-én - szúrta ki a NAIH honlapján az Index.

Beváltották a fenyegetést - a Fidesz Demeter Márta elhunyt édesanyját sem kíméli

Volt már aljas a Fidesz és különböző kapcsolt szervezeti egysége (például internetes felületei, vagy valamelyik általuk megszállt állami szervezet), de a mai nap tényleg sikerült átlépniük egy határt, amelyet jó érzésű ember meg sem közelítene.

A portál beszámolója szerint a hatóság többek között megállapította, hogy a kórház nem jelentette be időben az adatvédelmi incidenst, és a hasonló esetek kezeléséhez nem volt megfelelő belső szabályzata.

Kiderült az is, hogy

  • a dokumentumot emailben közvetlenül az Igényjogosultsági Referatúra munkatársa kapta meg;
  • február 11-én, vagyis egy nappal az első cikk közzététele előtt az MH EK parancsnoka több más dokumentummal együtt felkérte az igénylőlap kinyomtatott példányát, ami a kórlaptárban volt;
  • a kórlaptár zárt helyiség, aminek a kulcsa egy zárt dobozban van a 24 órás őrség szolgálati helyiségében, és ahhoz csak meghatározott személyek férhetnek hozzá, amit dokumentálni kell.

„Összességében tehát megállapítható, hogy a panaszos igénylőlapjához az MH EK  Igényjogosultsági Referatúra és az MH EK parancsnoka férhetett hozzá”

– olvasható a határozatban.

Arra viszont nem tért ki a NAIH, hogyan jutott ki a kórházból a dokumentum az Origóhoz.

Támadásban

Emlékezetes, jobb szó híján, az államgépezet azután kezdet támadásba Demeter Mártával szemben, hogy az LMP-s országgyűlési képviselő egy írásbeli kérdésben arról érdeklődött, hogy Orbán Viktor egyik lánya utazott-e egy katonai repülőgépen.

Fideszes képviselők még 2018 októberében feljelentették Demeter Mártát, miközben azt követelték, hogy pártja hívja őt vissza a tisztségeiből, novemberben a lakájmédia már arról cikkezett, hogy az ügyészség is nyomoz ellene. Idén januárban Kövér László házelnök elintézte, hogy visszavonják a NATO parlamenti közgyűlési tagságát, és februárban már nemzetbiztonsági kockázattá is minősítették Demeter Mártát, így elmondhatta magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 1990 óta ő az első olyan képviselő, akit kizártak egy parlamenti bizottságból.

Demeter Mártát azóta 3 éves börtönnel is fenyegetik.

A másik front sokkal személyesebb jellegű volt. A politikus elhunyt édesanyjának adataival élt vissza a kormánysajtó, és azt állították, hogy kiváltságos eljárást akart kijárni neki a politikus, miközben csak annyit szeretett volna elérni, hogy az végső stádiumban lévő édesanyjával tölthesse a kórházban az utolsó napokat. A legszomorúbb, hogy erre nem is került sor... de erről a Honvédkórház parancsnoka is tudott.