A Fidesz kirakta Demeter Mártát a honvédelmi bizottságból

Nem kegyelmeztek.

Hétfőn az Országgyűlés úgy döntött, felmenti Demeter Mártát a Honvédelmi és rendészeti bizottságban betöltött tagsága alól – az erről szóló hírt Németh Szilárd államtitkár Facebook-oldalán közölte.

Eredetileg Kövér László házelnök javasolta az Országgyűlésnek, hogy mentse fel a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki, valamint tagsági posztjáról az LMP-s Demeter Mártát, miután a kormánypártok teljes letámadásba kezdtek vele szemben, és még nemzetbiztonsági kockázatnak is nyilvánították.

A képviselőt többek között azért támadják, mert egy iratbetekintés után arra kérdezett rá, Orbán Viktor lányát hozta-e haza egy katonai gép Ciprusról.

A Demeter elleni támadások során legutóbb a fideszes irányítású Origó Demeter Márta elhunyt édesanyját sem kímélte.

Ez egy fideszes leszámolási kísérlet

– fogalmazott lapunknak Demeter Márta. Az LMP társelnöke ugyanakkor hangsúlyozta, ugyanúgy fogja végezni a munkáját, ahogy eddig, és ez a döntés nem tartja vissza, hogy a Fidesz számára kellemetlen ügyeket leleplezze.

„Ennek eddig sem a Honvédelmi és rendészeti bizottság volt a főterepe”

- tette hozzá a politikus, aki 1990 óta az első országgyűlési képviselő, akit kitesznek egy parlamenti bizottságból.

Egyébként az LMP állásfoglalása szerint öt napja volt arra Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, hogy átgondolja az aljas és kegyeletsértő kampányban betöltött szerepét, és távozzon a magyar közéletből. „De a gyávasága és a pozíciójához való ragaszkodása erősebbnek bizonyult minden erkölcsi aggálynál” - magyarázták.

A párt azt szorgalmazza, hogy Orbán Viktor kezdeményezze Benkő Tibor felmentését.

Csárdi Antal parlamenti képviselő a Demeter-ügyről újságírói kérdésre Esztergomban azt mondta, szerinte egyértelműen kijelenthető, hogy a döntés megalapozatlan, és ezzel Magyarország csak tovább távolodik a demokráciáról.

(Fotó: Béli Balázs/alfahir.hu)