Nem az országcsonkításra, hanem az I. világháborúra emlékezünk jövőre

Trianon-emlékmű

Miközben például román barátaink már gőzerővel készülnek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára, a magyar(országi) megemlékezés kezd egy egészen különös irányba fordulni.

Újabb provokáció a "szövetségestől": Ünnep lehet a trianoni diktátum Romániában

Bencsik János alig leplezett provokációnak tartja keleti szomszédunk lépését. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti jobbközép kormányt támogató, jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) szavazataival megkapta a román képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását kedden az a törvénytervezet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában.

Emlékezetes, több mint két évvel ezelőtt kezdeményezte a Jobbik, hogy 2020 legyen Trianon-emlékév. Az összmagyarság számára szimbolikus jelentősége mellett praktikus okai is voltak a javaslatnak. Ugyanis annak mindenki számára világosnak kellett - volna - lennie, hogy ami számunkra tragédia (országcsonkítás), az a szomszédos (gazdasági partner) országok számára örömünnep, viszont ha nem sikerül Európa közvéleménye előtt sem rámutatni a hazánkat ért történelmi igazságtalanságra, nagyjából az egész nemzetieskedést is elhagyhatnánk már.

Mindenesetre lett volna idő a felkészülésre, a programok, a forgatókönyvek megvalósítására; azonban a még erősen felvizezett összetartozás éve - végül ezt a kormánypárti javaslatot fogadta el a Parlament - körül sem alakult ki eddig semmilyen konszenzus. 

A jobbikos Bencsik János írásbeli kérdéssel fordult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez, hogy kiderüljön,

  • hogy áll az összetartozás évének szervezése,
  • illetve mely régiókban milyen programokkal készülnek, és ezek milyen kapcsolatban állnak egymással,
  • valamint hogy milyen költségvetési háttere van az emlékévnek, és ezt milyen forrásból biztosítják.

A levelet azonban nem Semjén, és még csak nem is az illetékesnek kinevezett Kásler Miklós humánminiszter válaszolta meg, hanem Rétvári Bence államtitkár tolmácsolta a kormány álláspontját. Rétvár Bence azontúl, hogy durván személyeskedett, konkrét számokkal, tervekkel nem szolgált. 

Ugyanakkor sikerült tovább erősítenie azt a gyanút, hogy az Orbán-kormány igyekszik elmismásolni a 2020-as megemlékezéseket. Mint írta:

"a Kormány részéről úgy tekintünk a nemzeti összetartozás évére, mint ami az I. világháborús centenáriumi eseménysorozat utolsó éve".