Megszavazta a fideszes többség a színházak működését is érintő kulturális törvénycsomagot

A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal jóvá hagyta a kormány - egyébként jelentősen felpuhított - kulturális törvénycsomagját.
    
Az MTI beszámolója szerin hétfőn benyújtott, kivételes eljárásban tárgyalt jogszabály - a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról - meghatározza az egyes kulturális ágazatokban a kultúrstratégiai intézmények körét, és rögzíti, hogy a működésükhöz szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja.
    
Létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács, amely szakmai alapot ad a kulturális ágazat stratégiai irányításához.
    
Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja, az önkormányzati fenntartásúak kiadásait az önkormányzat a saját költségvetéséből állja.
    
Az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő. A kormány pozitív döntése esetén - a határozat közzétételétől számított 30 napon belül - a miniszter és az önkormányzat megállapodást köt a színház közös működtetéséről.
    
A megállapodásnak garantálnia kell az érintett színház művészeti szabadságát. A dokumentumban a miniszter és az önkormányzat meghatározza - ideértve a vezetői kinevezés módját is - az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait, valamint rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.
    
Az előterjesztő célja a fenntartói felelősség elvének érvényre juttatása az előadó-művészeti szférában - hangzott el az indítvány parlamenti vitájában.

Párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

Ezrek tüntettek a színháztörvény ellen

Délután 6 órakor, a tüntetés kezdetén a szemerkélő eső ellenére is már több ezren voltak a Madách téren, a tömeg a Károly körútig ért. A rendőrség arra kérte az embereket, hogy próbáljanak meg tömörülni - számolt be az Index. A beszédeket Fullajtár Andrea kezdte a Katona József Színházból.

Mint ismert, a kormány törvényjavaslata felháborodást okozott a kulturális életben, ugyanis a Fidesz eredeti javaslata értelmében megszűnt volna a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), emellett az önkormányzatok által fenntartott színházak igazgatóinak kinevezését is miniszteri egyetértéshez kötötte volna, illetve megszüntette volna a független színházak anyagi támogatását. 

Végül mindhárom területen puhult a törvénycsomag, így nem szűnik meg az NKA, az önkormányzati, de közös működtetésű kőszínházak vezetőinek kinevezési módját az egyes megállapodásokban fogják rögzíteni, és a független színházak támogatása is marad.

Jobbik: Elvették az önkormányzatoktól a jogköreiket, az iskoláikat most pedig már a színházaikat is.

"Orbán és hűbérurai megszavazták azt a törvénymódosítást, melynek következtében az eddig önkormányzati felügyelet alatt álló színházak átkerülnek a kormányhoz. Jól látszik, hogy a fideszesek azzal akarják megtorolni az október 13-i kudarcot, hogy minden megmaradt jogkört, szabadságot elvesznek az önkormányzatoktól, csak azért, mert a magyar emberek megüzenték: elég volt a Fidesz mindent leromboló, korrupt politikájából!"

- olvasható a Jobbik közleményében.

A párt szerint először elvették az iskolákat az önkormányzatoktól, hagyták azok állapotait teljesen leromlani, aztán szétverték a magyar tudományosság alapját, a Magyar Tudományos Akadémiát, most pedig a kultúra alapköveit, a színházakat akarják ellehetetleníteni.

A Jobbik szerint a legsötétebb bolsevik időkre jellemző, amikor a politika totális kontrollt gyakorol a kultúra fölött, ezért elfogadhatatlannak tartják a törvényjavaslatot, és mint írják: kiállnak az ellene tiltakozók mellett.

"A Fidesz úgy próbálja beállítani a kulturális élet felforgatását, hogy erre az úgynevezett „zaklatószínházak” miatt van szükség, a valóságban azonban a Fidesz vált „zaklatópárttá“, zaklatja, megfélemlíti, sőt erőszakot tesz az egész magyar kultúrán."

A Jobbik és a Jobbik Ifjúsági Tagozata elutasítja azt, hogy a kultúra alapköveit képező színházak állami felügyelet alá kerüljenek! Ne a minisztérium határozza meg, kiből lehet színházigazgató! Mi egy szabad kulturális életet szeretnénk, ahol a résztvevők nem madzagon keresztül rángatható bábok - olvasható a Brenner Koloman által jegyzett közleményben.