Adóparadicsomban és kaszinófővárosban is jártak a honvédség utasszállítói

Adóparadicsomban és kaszinófővárosban is jártak a honvédség utasszállítói

Titkolják, hogy kiket utaztattak közpénzen.

Dubajban, Las Vegasban, Máltán és Panamában is jártak a Magyar Honvédség új utasszállítói, a két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7x útvonalát az Átlátszó szerezte meg.

A 605-ös lajstromjelű Airbus június 30-án a spanyolországi Alicante városába repült, még aznap vissza is tért Magyarországra, hogy aztán egy héttel később ugyanezt az utat megtegye a turistaközpontnak számító településre. A gép a Kanári-szigeteken is megfordult, májusban három napot töltött Fuerteventurán.

Sorra veszi a honvédségi repülőgépeket az állam, de állítják, egyik sem kormánygép

A magyar kormány továbbra sem rendelkezik úgynevezett „kormánygéppel", ugyanakkor az utóbbi egy évben lezajlott honvédségi repülőgépbeszerzések során felmerült a gyanú, hogy az állami vezetők légiszállítását ha katonai feladatként is, de valójában minőségében mégis csak kormánygép-szerűen kívánják végezni.

A 606-os lajstromjelű Dassault Falcon egyebek mellett áprilisban Panamavárosba, majd a hónap végén Las Vegasba ment öt napra. A gép az Átlátszó szerint kikapcsolt transzponderrel repülhetett. Erre utal, hogy 2019. április 14. és 18. között Magyarországon észlelték a jeleit, de április 15-én Máltán fotózták le.

A honvédség gépei megfordultak egyebek mellett görög turistaparadicsomokban és Dubajban is.

Az utakról semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adott a tárca, az oknyomozó portál megkeresésére sem árulták el, hogy kiket utaztattak közpénzből adóparadicsomokba, kaszinóvárosokba és felkapott nyaralóhelyekre.