A határérték több mint százszorosát is mérték a Mátrai Erőműnél

A határérték több mint százszorosát is mérték a Mátrai Erőműnél

Újabb részlet derült ki arról, milyen mértékű szennyezés történhetett a Mátrai Erőműnél. A Népszava szerint kétszer is a foszfin munkahelyi környezetben megengedhető legmagasabb határértékének százszorosát mérték a berendezések.

Mint írják, csak közérdekű adatigénylésre adta ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azokat a mérési adatokat, amelyekből világosan kiderül: két alkalommal is százszoros nagyságrendben mértek a határértéket meghaladó szintet a jelenleg még Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, de az államnak megvételre felajánlott visontai Mátrai Erőmű több pontján még novemberben.

Ekkor többen rosszul lettek az erőműben a nyálkahártyát irritáló orrfacsaró bűztől.

A cikk szerint az egészségügyi határértéket meghaladó mértékű kénhidrogént és nitrogén-monoxidot, valamint foszfor-hidrogént (foszfin) mutattak ki a gázszivárgásokban, s jelenleg is külső szakértők bevonásával folyik annak vizsgálata, hogy ezek a gázok pontosan hogyan keletkeztek.

Az ügyben több adatigénylés is futott párhuzamosan, ezekből kiderült, hogy a katasztrófavédelem által mért adatok szerint foszfin (PH3) esetében a MAK érték (a legnagyobb megengedett munkahelyi koncentráció) 0,1 ppm, ehhez képest november 11-én 13 óra 20 perckor 13,6 ppm-et,

vagyis a határérték 136-szorosát mérték az erőmű szivattyúházában.

Az érték húsz perc alatt jelentősen csökkent, már „csak” a határérték 11-szerese volt.

Mátrai Erőmű: "Üzemzavarról nincs tudomásunk." Most nyilvánosságra hozzuk a teljes jelentést!

Három jobbikos országgyűlési képviselő szerette volna meglátogatni a Mátrai Erőművet, ám a cég PR osztályvezetője szerint erre idén már nincs lehetőség. Emellett azt is közölte, hogy "üzemzavarról nincs tudomásuk". Stummer János, Nunkovics Tibor és Dudás Róbert képviselők a múlt heti üzemzavar és baleset miatt szerettek volna a helyszínen tájékozódni a helyzetről.