Matolcsy György szerint a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika

""
Matolcsy György

Bírálta a magyar lakhatási helyzetet a Növekedés.hu-n írt véleménycikkében Matolcsy György jegybankelnök. Az MNB elnöke szerint a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol „minden jószándék végül fordítva sül el”.

Matolcsy György szerint a kormány lakáspolitikája egyértelmű kudarc. Véleménye szerint egy egyértelmű stratégiára, vízióra volna szükség a lakhatási helyzet javítása érdekében. 

A jegybankelnök emlékeztetett: csak az első Orbán-kormány által indított Otthonteremtési Programmal sikerült javítani a helyzeten, akkor 44 ezer új lakás épült.  A programot aztán 2002 után megszüntette a Medgyessy-kormány, és az ismert drámai következményekkel járó devizahitelezéssel helyettesítette.

Az új ciklus csak 2014-ben indult, a sikeres válságmenedzselésre, az eredményes költségvetési fordulatra, majd a svájci frankban felvett hitelek gyors kivezetésére építve. 

"Az új lakáspolitika azonban már indulásakor több sebből vérzett: nem volt felelős állami gazdája, nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája, féloldalas eszközöket alkalmazott, mert kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, ezért eleve inflációt gerjesztett. Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel"

- tette hozzá.

Hozzátette, hogy ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jószándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett. 

Elemzése szerint 2014 óta országosan 104 %-kal, Budapesten 184 %-kal emelkedtek a lakásárak. Ma már 15 év kell ahhoz, hogy a medián jövedelemből megvásárolhassunk egy 90 négyzetméteres otthont. Igen alacsony volt, és egy szűk időbeli tetőzés (2019/20) után most is az az új lakások kínálata. A lakásállomány megújulási rátája 0.4 %-ra csökkent a kívánatos 1%, valamint a Bécsben tapasztalható 1.5% helyett.

Úgy látja, A helyzet Budapesten a legrosszabb, de nagyvárosainkban sem sokkal jobb. Fővárosunk a 6. legdrágább az európai fővárosok között mind az ingatlanárak, mind a bérleti díjak terén. Budapesten a bécsi 22 %-hoz képest 80 %-os a lakástulajdonosi arány:

ez a főváros versenyképessége szempontjából drámai torzulás.

Összegzését úgy zárja, kormányzati és szakmai közmegegyezés kell a lakáspolitikáról, mert a 2020-es évtizedben minden csepp tartalékunkra szükség lesz a felzárkózási ütem tartásához: az évente legalább 2 százalékpontos közeledéshez az EU átlagos fejlettségéhez és életszínvonalához, tehát a fenntartható felzárkózási pályán maradáshoz. 

Konzultációt indít a Jobbik a lakhatási helyzet miatt

A fiatalok lakhatási helyzete tekintetében konzultációt kezdeményezett Z. Kárpát Dániel. Fél évvel ezelőtt indította el a Mi Várunk elnevezésű programját a Jobbik. A tervezet szerint a jobboldali néppárt arra szeretné ösztönözni a kormányt, hogy segítse jobban a fiatalok lakhatását, mivel az utóbbi években a növekedő ingatlanárak óriási problémát okoztak a pályakezdő fiataloknak.