Görögország megerősíti a Törökországgal közös határait

Görögország megerősíti a Törökországgal közös határait

Görögország megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában bejelentették: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket - közölték magukat megnevezni nem kívánó görög kormányzati források pénteken.

 A török döntést a CNN Türk hírtelevízió élő adásában Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője jelentette be pénteken. A szóvivő emlékeztetett: Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán.

Az ENSZ adatai szerint az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban dúló harcok következtében

december eleje óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát a térségben. Az emberek nagyrésze a szomszédos Törökországba menekül.

Az NTV török hírtelevízió péntek reggel arról számolt be, hogy egy körülbelül 150 fős afgán menekültcsoport tart a Törökország és Görögország közötti pazarkulei határátkelőhöz, miután a Törökország és Bulgária közötti kapikulei átkelőhelynél nem jártak sikerrel. A menetben nők és gyerekek is vannak.

Az elmúlt hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta a szíriai kormányerőket és a velük szövetséges orosz légierőt, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza csapatait. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg ellenzéki fegyveresek támadására válaszolt.
 

Törökország továbbengedi a menekülteket

Törökország hivatalosan is elismerte, hogy a továbbiakban nem tartóztatja fel a szíriai menekülteket, így akár újabb hullám érheti el Európát. Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket - jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője CNN Türk hírtelevízió élő adásában.

(MTI nyomán)