Azt mondják, hogy a fia fertőzhette meg az első itthoni magyar koronavírusost, de őt vizsgálat után hazaküldték a kórházból

Azt mondják, hogy a fia fertőzhette meg az első itthoni magyar koronavírusost, de őt vizsgálat után hazaküldték a kórházból

Szombaton jelentették be, hogy diagnosztizálták az első olyan koronavírusos beteget, aki Magyarországon van és magyar állampolgár. A 70 éves, súlyosan beteg férfi az ötödik fertőzött az országban, jelenleg a Szent László Kórházban ápolják.

A kormányzati tájékoztató oldalon azt írják róla, hogy

a férfit a külföldön élő fia fertőzhette meg, aki február közepén tett magyarországi látogatása előtt Olaszországban és Párizsban is járt.

Nem kerek a történet

A férfi fia megkereste az Indexet és elmondta, hogy őt már február 27-én kivizsgálták a Dél-Pesti Centrumkórházban, ahova koronavírus-gyanúval küldte a háziorvosa. Több vizsgálat után hazaküldték, az neki is újdonság, hogy az orvosok szerint ő fertőzhette meg az apját.

Elmondása szerint a hivatalos tájékoztatással szemben nem is járt Olaszországban 

de Franciaországban és néhány európai országban tényleg eltöltött néhány napot. Hazatérése után belázasodott, étvágytalan volt és fájt a feje, elment a háziorvoshoz, aki a Szent Lászlóba küldte.

A kórházban maszk nélkül(!) fogadták a recepciósok, közölték vele, hogy nem jó helyen jár, át kell mennie egy másik osztályra, ahova betegszállítók vitték, szintén védőfelszerelés nélkül.

Itt már volt maszk a recepciósokon és az orvoson is, panaszairól kifaggatták: láz, fejfájás, étvágytalanság, de köhögés nélkül.

Ez alapján megállapították, hogy valószínűleg nem koronavírusos, de különböző vizsgálatokat végeztek rajta, például vért vettek tőle. A tüdejét kétszer röntgenezték, mert az első vizsgálat eredményeit "valahol elhagyták"(!), a röntgen-asszisztensen nem volt maszk, lázasan 5-6 órát várakoztatták.

A férfinek azt mondták, hogy valamilyen vírust kaphatott el, de hazaengedték, és azt sem tudja, hogy pontosan milyen vizsgálatokat végeztek rajta, de utólag valószínűsíti, hogy nem volt köztük a koronavírus-teszt.

Mi történt az apjával?

Apját február 24-én műtötték daganatos betegség miatt, már akkor lázas volt, pár nappal később a Szent Lászlóban kellett jelentkeznie, de nem koronavírus-gyanú miatt, tavaly óta ott kezelik a krónikus betegségét.

A hétvégi ügyeletes megvizsgálta és kérte, hogy március 2-án menjen vissza, az idős férfi addigra már nagyon köhögött, vizsgálták, székletmintát is kértek tőle, és március 5-én újra vissza kellett mennie.

A férfi közel két hete lázas volt és köhögött, alig kapott levegőt, a járás is nehézséget okozott. Az orvosok tüdőembóliára gyanakodtak, az intenzívre vitték, a fia jelezte, hogy őt egyébként koronavírus-gyanúval vizsgálták, de elgendeték. Az orvos ledöbbent, valószínűleg ezután végezték el a tesztet az idős férfin, ami pozitív eredményt hozott. A beteg azóta nincs eszméleténél.

Zavar

Két nappal később hívták a feleségét, hogy menjen be a kórházba, karanténba kell vonulnia.

A kommunikáció nem lehetett egyértelmű, mert a protokoll szerint mentőt küldenek a gyanús esetekhez, ez így is történt, de a nő közben tömegközlekedéssel(!) ment a Szent Lászlóhoz. Ott karanténba helyezték, az eredményeire várni kell.

Három tünet?

A beteg férfi fia jelenleg Svédországban van, az ÁNTSZ-től keresték. Amikor megtudták, hogy külföldön tartózkodik, próbálták felvenni a kapcsolatot a svéd hatóságokkal, hogy végezzék el rajta a tesztet. Az ÁNTSZ munkatársa azt is mondta neki, hogy az elmúlt hetekben többször változtak az előírások, eleinte legalább három tünetnek kellett egyeznie a vizsgálathoz, elképzelhető, hogy a férfinél nem stimmelt ennyi. Azóta egy jellemző tünet is elég a teszthez.

Az Index kereste kérdésekkel a Nemzeti Népegészségügyi Központot, válaszra várnak.