Varga Mihály: indokolt esetben vegyük igénybe a fizetési moratóriumot

Varga Mihály: indokolt esetben vegyük igénybe a fizetési moratóriumot

A Bankszövetség a részletekre vár.

Varga Mihály csütörtökön egyeztetett a Bankszövetség képviselőivel, és úgy látja, a magyar bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre és az ahhoz kapcsolódó különleges intézkedésekre 

A pénzügyminiszter ugyanakkor figyelmeztetett,

a szerdán bejelentett hitelfizetési moratórium automatikusan életbe lép,

így nem szükséges jelezni, ha valaki élni szeretne a lehetőséggel, viszont azoknak az adósoknak,

akik változatlan rendben, megszakítás nélkül szeretnék folytatni a törlesztést, értesíteniük kell a pénzintézeteket.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy

érdemes kérni a további folyamatos, eredeti szerződés szerinti fizetés lehetőségét a banktól, ha nem áll fenn indok a törlesztés felfüggesztésére.

Természetesen a moratóriummal élő ügyfelek részére sem válhat elviselhetetlen teherré a későbbi, újrainduló fizetés, ezért egyrészt meghosszabbodik a futamidő, másrészt az adott szerződés típusától függően kerül rendezésre - vélekedett a tárcavezető.

A fizetési moratórium nem lesz kötelező, a munkából kiesők számára viszont még nincs segítség

Szerda éjfél előtt nemsokkal megjelent a Magyar Közlönyben is az Orbán Viktor által korábban bejelentett gazdasági csomag, illetve a miniszterelnök rendelkezett a Munka törvénykönyvének rugalmasabbá tételéről is. A kormányzaton már jó ideje kérik számon a fizetési moratórium bevezetését, ennek a veszélyhelyzet hetedik napján tett eleget a kabinet.

Részletekre várva

Becsei András, a Magyar Bakszövetség elnöke szerint a bankszektor felkészült arra, hogy koronavírus-járvány okozta nehézségek kivédésében együtt dolgozzon a kormánnyal. Az elnök elmondta, hogy amint meglesznek a részletszabályok, tájékoztatják az ügyfeleket.