A járványra hivatkozva elveszik a pártok pénzének felét, de az önkormányzatok sem járnak jobban

 MTI/Botár Gergely/kormany.hu
MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Cikkünk folyamatosan frissül.

A szokásostól eltérően Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton tartja kormányinfóját.

"Az eredményes védekezéshez szükséges kiemelt költségvetési átcsoportosításokat hajtunk végre és közös teherviselésre kötelezünk multikat, pártokat, bankokat és önkormányzatokat is"

– mondta Gulyás. Mint kiderült: átírják a költségvetést, ennek részeként a tárcáktól mintegy 1345 milliárd forintot vonnak el, a pártok támogatásának pedig a felét vonják el, ez nagyjából 1,2 milliárd forintot jelent. A multinacionális vállalatok "különadóját" a védekezésre fordítják, ez 36 milliárd forintot jelent, valamint a bankoktól beszedett 55 milliárd forintnyi adót is átcsoportosítják. Az önkormányzatoktól a gépjárműadó egy részét a központi költségvetésbe irányítják át (ezzel még nehezebb helyzetbe kerülnek az amúgy is komoly nehézségekkel küzdő önkormányzatok).

Gulyás tájékoztatása szerint a védekezésre eddig 378 milliárdot csoportosítottak át, a holnapi, vasárnapi kormányülésen pedig döntés születhet a gazdaságélénkítő tervről is. 

Utóbbi kapcsán azt mondta: Orbán Viktor hétfőn, Palkovics László kedden beszél majd az akcióterv részleteiről, ahogyan a jegybank is fontos bejelentést tesz a keddig Monetáris Tanács ülése után. Hozzátette: a GDP 18-22 százalékát érintheti majd a terv.

"A gazdaságtörténet messze a legnagyobb gazdasági csomagja lesz ez."

A munkahelyekről szólva elmondta: naponta négyezer ember veszti el a munkáját, összesen eddig 30 ezren.

Az európai uniós forrásokról szólva Gulyás azt  mondta: a kormány egy uniós alap felállítását tervezi, ebben fogják feltüntetni az EU felől Magyarországnak juttatott forrásokat. Hozzátette: pluszt pénzt nem kapott az ország, de a nekünk megítélt forrásokhoz könnyebben tudunk hozzáférni.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóját itt olvashatja el:

Operatív törzs: "Megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek"

Főbb részletek: Az országos tisztifőorvos arra kéri a lakosságot, hogy a jó idő ellenére is igyekezzen mindenki otthon maradni. Ma hat teherszállító repülőgép érkezett védőfelszereléssel, de délután befut a világ legnagyobb, An-225 típusú teherszállítója is Kínából. Fokozottan ellenőrzik a szociális intézményeket és betartatják a szabályokat.

A járvánnyal kéne foglalkozni, nem pedig az egyes tagállamokkal - mondta az EU-val foglalkozó Gulyás Gergely. A miniszter szerint

"Boszorkányüldözés folyik Magyarországgal szemben, ami végtelenül etikátlan és helytelen, mert most Európa egészének és az Európai Uniónak is a járvány elleni védekezésre kellene koncentrálnia, nem pedig egyes tagállamokkal foglalkozni"

Gulyás Gergely arra a kérdésre válaszolt, hogy a miként kezeli a kormány az "EU felől érkező újabb támadássorozatot", a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elleni "össztüzet" és a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás ismételt felvetését.
   
A tárcavezető szerint Orbán Viktor miniszterelnök találóan fogalmazott ebben az ügyben, amikor azt mondta: "mi a járvány elleni védekezéssel foglalkozunk, Brüsszel pedig velünk". Gulyás Gergely úgy vélte: ha vannak vitás kérdések, azokat a válság után kell lefolytatni. Leszögezte: a magyar koronavírus-törvény minden szempontból megfelel minden jogállamisági kritériumnak. Hozzátette: ezzel kapcsolatosan számtalan hazugság hangzott el az európai sajtóban, amelyet - jegyezte meg - már megszoktak, de ennek mértéke "a korábbiakon is túllő".