A fideszes szavazók is támogatják a Jobbik válságkezelő javaslatait

A fideszes szavazók is támogatják a Jobbik válságkezelő javaslatait

Az Iránytű Intézet legfrissebb elemzéséből többek között kiderül, hogy a szavazók - köztük a kormánypártiak - döntő többsége támogatja a Jobbik azon javaslatát, miszerint a jelenlegi rendkívüli helyzetben meg kellene engedni a munkájukat vesztett 60 éves, vagy idősebb munkavállalóknak, hogy nyugdíjba mehessenek.

A kezdeményezést a lakosság többsége (73%) támogatná, csupán 21% nem ért egyet vele. A kormánypárti szavazók 73%-a, a jobbikosok 82%-a, a DK szavazóinak 80%-a és a momentumos szavazók 75%-a ért egyet a kezdeményezéssel. Csak az LMP, MKKP szavazóinál tapasztalható magasabb elutasítottság (50%) - olvasható az elemzésben.

A Jobbik nyugdíjba engedné a munkájukat elveszítő 60 év feletti dolgozókat

Megadná a nyugdíjazás lehetőségét a Jobbik azoknak a munkavállalóknak, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették állásukat, de már elmúltak 60 évesek. Jakab Péter javaslata szerint ebben a korban már nem tudnak az emberek rugalmasan új munkát találni, az állásuk elvesztése pedig a nyugdíjukat is negatívan befolyásolja, így jobb, ha megadják a lehetőséget a korábbi nyugdíjazásra.

Az intézet felmérése szerint viszont a kórházi ágyak több mint felének kiürítése felháborodást váltott ki, a megkérdezettek többsége eltúlzott vagy inkább rossz döntésnek ítéli az intézkedést.

iránytű

A szavazók hasonlóan ítélik meg azt is, hogy Mészáros Lőrinc még a válságos időszakban is sorra nyeri - több tízmilliárdos összegben - az állami megbízásokat. Érdekesség, hogy még a kormánypárti szavazók több mint fele sem ért ezzel egyet.

iránytű

Az Iránytű Intézet felmérte a pártreferenciákat is. Eszerint a teljes népesség tekintetében a kormánypártok 29 százalékos támogatottságot élveznek, második helyen a Jobbik és a DK áll 7-7 százalékkal, majd a Momentum hat, az MSZP-P pedig százalékon áll. Felmérésük szerint 42 százalék a bizonytalanok, válaszmegtagadók s azok aránya, akik nem szavaznának együttesen.

irántyű