Míg az ellenzéki kerületeket sarcolják, a kormánypárti Hegyvidék már kimaradt a spórolásból

Míg az ellenzéki kerületeket sarcolják, a kormánypárti Hegyvidék már kimaradt a spórolásból

Bár a járvány elleni védekezésre hivatkozva sarcolja meg az önkormányzatokat a kormány, nagyon úgy tűnik, hogy nem mindenkit egyformán. A Népszava információi szerint Budapesten markáns különbség mutatkozik az ellenzéki vezetésű és a kormánypárti önkormányzatokat ért elvonások között.

Eközben a kormány más területen már kevésbé spórol, így többek között propagandára plusz 15 milliárd forint jut.

A lap emlékeztet rá, hogy a fővárosi önkormányzatok közül elsőként az ellenzéki vezetésű Ferencvárost értesítették arról, hogy a járvány elleni védekezési alap feltöltése érdekében elvonják a József Attila lakótelep művelődési házának felújítására az idei költségvetési törvényben előirányzott 400 millió forintot. Ezt követően Józsefváros önkormányzatát értesítették arról, hogy a kormány valamennyi korábban ígért fejlesztési támogatást elvonja a járvány elleni védekezés okán, a VII. kerület pedig 100 millió forint támogatástól esik el.

A válság alatt is hirdetési pénzzel tömi a kormány a fideszes sajtót

Mennyi adófizetői forint látja kárát a vírushelyzettel kapcsolatos kormányzati propagandának? - kérdezte Jakab Péter, a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt a parlament honlapján olvasható írásbeli kérdés szerint.

A pénzügyminiszteri olló azonban nem egyformán vagdosta le a támogatásokat minden önkormányzat költségvetéséről. Budapesten a fent említett három – korábban kormánypárti, ősz óta ellenzéki – kerület mellett Hegyvidék önkormányzatának is ígértek extra pénzt a fejlesztésekhez. A fideszes exminiszter Pokorni Zoltán által vezetett XII. kerület, ahol az Orbán-család is él, összesen 7,375 milliárd forint állami támogatást kapott az idei évre négy feladatra. A Normafa Park kialakítására két tételben összesen 3,62 milliárd forintot kapott. Jutott extra pénz (1,2 milliárd) mélygarázs-építésre, az Alkotás utca bevezető szakaszának és a csatlakozó úthálózat kerékpáros forgalmának technikai feladataira (225 millió) is. Míg a 2020-as költségvetés egy másik fejezetében további 2,35 milliárd forintot irányoztak elő a „libegő és kapcsolódó infrastruktúra felújítása” címszó alatt.

A lap megkérdezte a hegyvidéki önkormányzatot is, hogy tőlük is elvontak-e forrást, ám választ nem kaptak.

A fejlesztési támogatások elvonása, a járványügyi védekezésben jobbára magukra hagyott önkormányzatok amúgy is jelentős saját kiadásaik feletti megsarcolása az önkormányzatok maradék gazdasági önállóságának elvesztéséhez vezethet. Márpedig Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint szabad források nélkül nincs független önkormányzatiság. A járvány végén így könnyen elfordulhat, hogy a települések maguk kérik az állami „gyámságot” és a jövőben a központi akaratot helyben végrehajtó, illetve vagyongazdálkodó szervezetekké alakulnak át. Független döntéshozó szervezet helyett üzemeltető szervezetekké alakulnak - írja a lap.

Az önkormányzatok megszorítása ellen tiltakozik negyvenegy polgármester

Nem kérünk mást, csak amit egyre nyomatékosabban kér a kormány is az állampolgároktól: együttműködést. Felszólítjuk ezért a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel - áll abban a petícióban, amit negyvenegy polgármester, mások mellett Karácsony Gergely főpolgármester, tizennégy kerületi, valamint kilenc megyei jogú város polgármestere írt alá.

Eközben azért bőségesen jut pénz a járvány elleni védekezés igazi feladataira is: a propagandára, ugyanis a kormány mintegy 15 milliárd forint csoportosított át a "kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra".

15 milliárd forintot csoportosított át a kormány kommunikációra és konzultációra

Az átcsoportosítások úgy néznek ki, hogy 33,7 milliárd forint a Központi Maradványelszámolási Alapból került elvonásra, 37,8 milliárd a Gazdaságvédelmi programok egyéb működési célú kiadási előirányzatot csökkenti, 100 millió forintot pedig a Miniszterelnökség fejezeti általános tartalék sorról vontak el. Részletesen vizsgálva kiderül, hogy a maradványelszámolási alapból elvont több mint 30 milliárdból, mintegy 15 milliárd forint a kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra megy.