A számvevőszék felfüggesztette a DK költségvetési támogatását

A számvevőszék felfüggesztette a DK költségvetési támogatását

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és azt dokumentumokkal nem igazolja - jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón.

Az ÁSZ szerint évek óta törvénysértések jellemzik a Demokratikus Koalíció gazdálkodását, amivel a párt a saját tagságát is megtévesztette.

"A DK nem tett eleget a közpénzek felhasználásával kapcsolatos elszámolási kötelezettségnek, a közpénzekkel és az egyéb támogatásokkal pedig nem gazdálkodott a nyilvánosság számára is átlátható módon"

- olvasható az ÁSZ indoklásában.

A DK 2017-ben 132 millió Ft, 2018-ban pedig összesen 367,7 millió Ft központi költségvetési támogatásban részesült, ami tartalmazta a 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódó többlettámogatást is.

A számvevőszék dokumentuma azt állítja, hogy a DK könyvvezetése és gazdálkodása már 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A kampány során a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette – állítja az ÁSZ.

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára már tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia az ÁSZ felé azt, hogy helyreállította a párt törvényes gazdálkodásának feltételeit.

"Amennyiben a DK ennek megfelelő módon eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó intézkedését és a párt hozzájuthat a felfüggesztett költségvetési támogatásához"

– ismertette Holman Magdolna.

"Gyakorlatilag minden megsemmisült"

- mondta Molnár Csaba a DK ügyvezető alelnöke 2018. novemberében, amikor leégett a DK központi irodája és többek között az enyészeté lett a Gyurcsány-párt könyvelése is, benne a kampánykiadásokról szóló papírokkal. A DK-nak ezeket kellene most valahogyan pótolni és bemutatni az Állami Számvevőszéknek.

"A (párt)Állami Számvevőszék és a Fideszes politikus Domokos László, végrehajtotta az Orbántól kapott feladatot."

Így reagált a Demokratikus Koalíció az Állami Számvevőszék döntésére. A DK szerint az állami támogatás megvonása akár örök életre is szólhat, mivel az irodatűzben elégett dokumentumokat nem lehet bemutatni.

Sebián-Petrovszki László pártigazgató a DK honlapján jelezte, a Demokratikus Koalíció minden jogi lehetőséget megragad annak érdekében, hogy bebizonyítsa, az ÁSZ eljárása szerintük törvénytelen.

"Ahogy az embereket sem lehet majd elhallgattatni rendőrségi vegzálásokkal és kihallgatásokkal, úgy a mi szánkat sem fogják befogni az állami támogatásunk megvonásával"

– írta közleményében Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója.

Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője az Alfahírnek elmondta, a Számvevőszék elkészítette a jelentését, de ennek nyomán az ügyészség döntheti majd el, hogy eljárást indít-e az ellenzéki párt ellen, ugyanakkor feljelentés alapján is indulhat nyomozás.

Az ÁSZ 2019-ben is büntetett több ellenzéki pártot:

Még csak alig több mint 800 milliót gombolt le az ÁSZ az ellenzékről

Ugyanakkor ez az összeg még bármikor emelkedhet, hiszen 2019-ben két választás is lesz, és az ellenzéki pártoknak szükségük van pénzre az eredményes kampányhoz, mindenesetre azt is jegyezzük meg, hogy a korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyetlen hibát sem talált sem a Fidesz, sem pedig a KDNP elszámolásában.