ÁSZ: a DK gazdálkodását gyakorlatilag a megalakulásától kezdve szabály- és törvénysértések jellemzik

ÁSZ: a DK gazdálkodását gyakorlatilag a megalakulásától kezdve szabály- és törvénysértések jellemzik

A Demokratikus Koalíció (DK) gazdálkodását évek óta, gyakorlatilag a megalakulásától kezdve szabály- és törvénysértések jellemzik - mondta Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs vezetője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kommunikációs vezető emlékeztetett, az ÁSZ múlt csütörtökön tette közzé a párt 2017 és 2018 közötti gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította, hogy a DK nem igazolta a gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát.

"Gyakorlatilag minden megsemmisült" - mondta Molnár Csaba a DK ügyvezető alelnöke 2018. novemberében, amikor leégett a DK központi irodája és többek között az enyészeté lett a párt könyvelése is, benne a kampánykiadásokról szóló papírokkal. A DK-nak ezeket kellene most valahogyan pótolni és bemutatni az Állami Számvevőszéknek.

"A (párt)Állami Számvevőszék és a fideszes politikus Domokos László, végrehajtotta az Orbántól kapott feladatot." - így reagált a Demokratikus Koalíció az Állami Számvevőszék a központi támogatások felfüggesztéséről szóló korábbi döntésére. A DK szerint a megvonás akár örök életre is szólhat, mivel az irodatűzben elégett dokumentumokat nem lehet bemutatni.

A DK pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól. A valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a DK saját tagságát is megtévesztette - sorolta Horváth Bálint.

Elmondta azt is, a múlt héten lezárult a DK és a jelenleg felszámolás alatt lévő Együtt ellenőrzése, míg folyamatban van a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok vizsgálata. Júniusban kezdődik a Fidesz, a KDNP, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt 2018 és 2019 közötti gazdálkodásának vizsgálata.

(MTI)

A számvevőszék felfüggesztette a DK költségvetési támogatását

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és azt dokumentumokkal nem igazolja - jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón. Az ÁSZ szerint évek óta törvénysértések jellemzik a Demokratikus Koalíció gazdálkodását, amivel a párt a saját tagságát is megtévesztette.