Lábon lövi magát a kormány a KATA pluszadójával

Lábon lövi magát a kormány a KATA pluszadójával

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint rossz döntés volt a a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) módosítani. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány előterjesztése alapján úgy változik a KATA, hogy a hárommillió forint feletti éves jövedelem esetén – ha ugyanaz a számlák kibocsátója –, akkor 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre. A kormány célja a bújtatott foglalkoztatás megszüntetése. 

Azonban Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a NAV Ellenőrzési Főosztályán készült 2019-es összefoglaló azt a korábbi véleményüket támasztotta alá, hogy  nincs visszaélésszerű "katázás" a volt munkavállalók körében. Az adószakértő szerint sajnálatos, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA szigorításával, mivel azt tapasztaltuk, hogy akkor választják a KATÁ-t, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek.

Ha a törvénymódosítás elnagyolt lesz, akkor be fog indulni a teljesen törvényes körbeszámlázás, ahol közvetített szolgáltatásként fogják továbbadni a cégek egymás között a katás teljesítéseket

- írta Ruszin Zsolt, az MKOE közösségi oldalán.

A szakember összességében azt gondolta a tervezett módosításról, hogy következménye lesz mert kevés a 2021-ig tartó a felkészülési idő, ráadásul a kormány lényegében megvonja a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől a kisadózást, ami komoly anyagi hátrányt okozhat majd a magyar embereknek és a megbízóiknak.