A Publicus kihozta az Orbán-Gyurcsány párost a legismertebbnek, és az Orbán-Karácsony duót a legnépszerűbbnek

A Publicus kihozta az Orbán-Gyurcsány párost a legismertebbnek, és az Orbán-Karácsony duót a legnépszerűbbnek

Úgy tűnik, kezdődik a tánc. A Publicus Intézet a Népszavában jelentetett meg egy közvélemény-kutatást, amit mindenképpen muszáj kontextusba helyezni a közelgő Borod-Abaúj-Zemplén megyei időközi országgyűlési választás kapcsán.

Elsodorja-e az időközi országgyűlési választást a koronavírus második hulláma?

Hétfőn emlékezett meg a Parlament a tragikus körülmények között pénteken elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselőről, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében nyert egyéni mandátumot 2018-ban. A politikus elvesztése miatt, a választási eljárásról szóló törvény értelmében, időközi választást kell kitűzni július 10-től számolva 120 napon belül a tiszaújvárosi térségben, ami azt jelenti, hogy legkésőbb november 8-ig választania kell az ott élőknek.

A Gyurcsányék számára rendre kedvezőbb eredményeket kimutató Publicus szerint a pártpreferenciát tekintve nincs változás, továbbra is stabilan vezet a Fidesz-KDNP: a biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka voksolna a kormánypártokra, 14 százalékuk a DK-t, 11 százalékuk az MSZP-P-t, 9 százalékuk a Momentumot, 7 százalékuk a Jobbikot, 2-2 százalékuk pedig az LMP-t, a Kétfarkú Kutyapártot, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat választaná. 

De tudnak még meghökkentő dolgokat közölni!

Orbán Viktor jelenlegi és Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő a két legismertebb politikus Magyarországon, a két legkedveltebb pedig a miniszterelnök, valamint Karácsony Gergely főpolgármester a válaszadóik szerint.

A szerintük legismertebb 14 politikus közé egyébként csak Jakab Péter került fel jobbikosként, ám a jobboldali párt elnökét ismertségben és népszerűségben is olyanok verik, mint Tóth Bertalan (MSZP), Kásler Miklós humánminiszter és Kunhalmi Ágnes (szintén MSZP). 

Az, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, csak egy dolog, az már viszont aggályosabb, hogy komoly nyomást gyakorolnak a közös ellenzéki listára is. A Publicus ugyanis arról ír, hogy a DK-sok 96, az MSZP-Párbeszéd hívei 89, a jobbikosok 88, a momentumosok 82 százaléka szerint közös listával és kormányfő-jelölttel nagyobb esély lenne legyőzni a kormánypártokat.

Emlékezetes, sem Fekete-Győr András (Momentum), sem pedig Jakab Péter nem gondolja úgy, hogy a szavazatmaximálás céljára a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett lista lenne a legmegfelelőbb. 

Szintén érdekes, hogy a Publicus adatai arra is engednek következtetni, hogy az ellenzék következő fontos figurái a 2019-ben elnyert önkormányzatokból érkezhetnek.

Mindenesetre, legkésőbb novemberben, a Koncz Ferenc halála miatt megüresedett mandátumért időközi választásokat tartanak egy olyan körzetben, amelyet 2018-ban megnyert volna a jobbikos Bíró László, ha nem indítják el vele szemben az MSZP-Párbeszéd jelöltjét.