Egy kisebb orosz zsoldos hadsereget vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Egy kisebb orosz zsoldos hadsereget vettek őrizetbe Fehéroroszországban

A fehérorosz hatóságok Minszk közelében szerdára virradóra őrizetbe vették a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég zsoldosait - jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség, az ország rendvédelmi szerveire hivatkozva. Aljakszandr Lukasenka elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését és közölte, hogy magyarázatot akar az orosz féltől a történtekre.

Az elfogott 32 fegyveres a Wagner Group zsoldosa - jelentette a fehérorosz állami hírügynökség, amely korábban arról számolt be, hogy július 29-re virradóra őrizetbe vettek 32 külföldi zsoldost.

A rendvédelmi szervek tájékoztatása szerint értesülést kaptak arról, hogy több mint 200 fegyveres lépett Fehéroroszország területére azzal a céllal, hogy destabilizálja az országot a választási kampány idején. Az oroszok mindegyikénél kis kézipoggyász, illetve összesen három nagy, nehéz bőrönd volt - írta a BelTA.

A fővárosba érkezve július 25-re virradóan a csoport az egyik minszki szállodában szállt meg, ahonnan 25-én kellett volna távozniuk, de 27-én hagyták el a szállodát, és egy Minszk környéki szanatóriumba utaztak.

A szanatórium vezetése szerint a férfiak orosz turistákra nem jellemző magaviseletükkel és egyforma terepszínű gyakorlóruhájukkal hívták fel magukra a figyelmet. Alkoholt nem fogyasztottak, szórakoztató rendezvényeket nem látogattak, igyekeztek nem felhívni magukra a figyelmet. Kis csoportokban ismerkedtek a szanatóriummal és a környékével. Szerdára virradóra a 32 embert a fehérorosz biztonsági szolgálat (KGB) és a különleges rendőri alakulat (OMON) őrizetbe vette. Egy további embert az ország déli részében azonosítottak és vettek őrizetbe. A Nyomozó Bizottság megkezdte ügyükben a vizsgálatot - írta a BelTA, amely közzétette az őrizetbe vett személyek névsorát.

Aljakszandr Lukasenka összehívta a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács ülését és utasított Valerij Vakulcsikot, a KGB főnökét, hogy kérjen hivatalosan magyarázatot az orosz féltől.

A gyakran Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást.

A választásokon hatodik mandátumáért induló Lukasenka ismételten azzal vádolta meg Moszkvát, hogy megpróbálja függetlensége feladására bírni a volt szovjet köztársaságot, és bele akar avatkozni az augusztus 9-i választásba.

Aljakszandr Aljosin független minszki katonai szakértő szerint a letartóztatások Lukasenka támogatásgyűjtő erőfeszítéseinek sorába illeszkednek.

"A hatóságok a Wagner Group tagjainak felhasználásával meg akarják félemlíteni az embereket az orosz fegyveresekről kitalált rémtörténettel a választások előtt"

- mondta a szakértő.

"Ha a Wagner 32 embere valóban lázongást tervezett volna szítani, nem viselt volna gyakorlóruhát és Oroszország feliratú trikókat"

- tette hozzá.

Aljosin szerint a fehérorosz vezető egyben szabad utat adott a Kreml elleni haragjának:

"A letartóztatásokkal az elnök meg akarta mutatni Oroszországnak, hol a helye, mivel az orosz támogatások csökkentésével 2019 végétől romlott a két ország viszonya".

Elemzők szerint a kelet-európai országban a rossz gazdasági és emberi jogi helyzet, valamint a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése miatt egyre fokozódik a rezsimmel szembeni elégedetlenség, s így évtizedek óta nem látott kihívásokkal kénytelen megbirkózni a jelenlegi vezetés. Ennek ellenére Lukasenka győzelme bizonyosnak látszik, mivel két fő riválisa - a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletember és a vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger - börtönbe került.

Az utóbbi hetekben tüntetők ezreit vették őrizetbe az országban, Valerij Cepkalo ellenzéki vezető, aki Lukasenka kihívójaként kívánt indulni az elnökválasztáson, pedig a fiaival együtt külföldre menekült, attól tartva, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait.