Hivatalos: Lukasenka győzött az elnökválasztáson Fehéroroszországban

Lukasenka
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Minszkben 2020. június 5-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az exit poll előzetes felmérésének eredményét majdnem tűpontosan hozta az elnök, ugyanis a szavazatok 80,23 százalékával a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban, az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett a választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.

Lukasenka sorozatban hatodik mandátumát nyerte el, az ellenzék azonban kétségbe vonja a választás tisztaságát. 

Aljakszandar Lukasenka 1994 óta elnök, és újraválasztásai alkalmával többször is börtönbe kerültek vetélytársai, még a szavazások előtt. A mostani voksolás alatt az internethez való hozzáférés korlátozott volt, így nem lehetett használni egyes közösségi médiumokat, üzenetküldő programokat és az ellenzékhez közeli weboldalakat, sőt a központi választási bizottságét sem.

Korábban beszámoltunk róla, hogy vasárnap éjjel, az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült. Hétfő reggel nyugalom honolt az utcákon, aktivisták azonban újabb tüntetéseket jelentettek be.