Elkezdődött az EU tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése a fehérorosz válságról

Elkezdődött az EU tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése a fehérorosz válságról

Elkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése a fehérorosz válságról, videokonferencián keresztül - jelentette be az Európai Tanács szóvivője Twitter-üzenetében szerda délben. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

A megbeszélés témája a Fehérországban egyre súlyosbodó helyzet, annak fényében, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, kész katonai segítséget nyújtani Minszknek. Tanácskoznak arról is, hogy milyen támogatást nyújthatnak a hatósági brutalitás áldozatainak.

A V4-ek államfői az erőszak beszüntetésére szólították fel Minszket

A tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére szólították fel a fehérorosz hatóságokat a visegrádi országok (V4) államfői közös szerdai közleményükben. Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh, Zuzana Caputová szlovák és Áder János magyar államfő a helyzet békés rendezését szorgalmazta. A V4-ek elnökei egyúttal önmérsékletre szólították fel a külföldi szereplőket, és azt kérték, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország függetlenségét és szuverenitását.

A tagországok elnökei és miniszterelnökei várhatóan döntenek a fehéroroszország ellen előkészített uniós szankciókról.

Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonos egyeztetése után, Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy csak békés és minden felet érintő eszmecsere útján lehet megoldani a válságot Fehéroroszországban.

Az uniós biztos szerint ma délután szigorítják a Lukasenka-rezsim elleni szankciókat

Teljesen világos, hogy a belarusz elnökválasztás kimenetele nem egyezik az emberek akaratával, elfogadhatatlan erőszak történik és a törvényeket nem tartják tiszteletben. A szankciókat már meghoztuk, ne legyen kétség afelől, hogy ezek megerősítést kapnak ma délután - mondta egy videokonferencián Thierry Breton, az Európai Unió ipari biztosa.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt szerdán arra kérte az Európai Uniót, hogy ne ismerje el a belarusz elnökválasztás hivatalos eredményét, mert az csalással született, és arra szólította fel az uniót, hogy tartsa tiszteletben a fehérorosz nép választását.

Fehéroroszországban több mint egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint az oroszbarát Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta a választást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe. Legalább két tüntető meghalt.

Fehéroroszország kedden katonai egységeket vezényelt nyugati határára, válaszul a külföldi kormányok nyilatkozataira a fehérorosz belpolitikai helyzetről.

(MTI)

Lukasenkáék katonákat vezényeltek a nyugati határhoz

Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt a nyugati határára válaszul külföldi kormányok fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira - jelentette be Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden az állami televízióban közvetített beszédében. A hivatalban lévő államfő szerint a csapatok teljes készültségben vannak, és készek teljesíteni a kötelességüket.