Egyre több jel utal arra, hogy Belaruszban brutálisan bántak az őrizetbe vett tüntetőkkel

Egyre több jel utal arra, hogy Belaruszban brutálisan bántak az őrizetbe vett tüntetőkkel

Vasárnap óta 6700 embert vettek őrizetbe a belarusz tüntetéseken, az utcai videók alapján is világos volt, hogy sok esetben brutális az egyenruhások fellépése. A helyzet a fogdákban sem lehet más, emberi jogi szervezetek szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy kegyetlenül bántak a letartóztatottakkal - írja a BBC.

Mi történik Belaruszban, hatalmon maradhat-e Lukasenka?

Belaruszban a választás után törtek ki tízezres nagyságrendű tüntetések. A hivatalos adatok Aljakszandr Lukasenka 80 százalékos győzelmét mutatják, az ellenzék szerint csalás történt és valójában Szvetlana Tyihanovszkaja nyert. Ráadásul ő csak beugrott, férje indult volna Lukasenka ellen, de börtönbe került. Két másik elnökjelölt szereplését a választási bizottság akadályozta meg.

A tüntetőket folyamatosan engedik szabadon, így egyre többen posztolnak a sérüléseikről. Sok emberen hasonló jellegű, a hátukon és a fenekükön látható ütésnyomok vannak. Aljakszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes tagadta, hogy bántalmazták volna a fogvatartottakat.

A BBC-nek arról beszélt egy férfi, miközben megmutatta a zúzódását, hogy hevesen verték az embereket, köztük nőket is. Az Amnesty International szerint az őrizet egy pontján meztelenre vetkőztettek, vertek és erőszakkal fenyegettek őrizetbe vetteket. Az egyik minszki fogdából sikolyokat is hallottak.

Belügyi vezető: szabadon engednek minden őrizetbe vett tüntetőt Belaruszban

A fehérorosz belügyi hatóságok szabadon engedik az összes tüntetőt, akit az elmúlt napok tömeges tüntetésein vettek őrizetbe - jelentette péntekre virradó éjjel Minszkből a TASZSZ orosz hírügynökség. A tut.by internetes hírportál közlése szerint a főváros Okresztina utcai fogházához az éjjel megérkezett Aljakszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette, hogy péntek hajnali 6 óráig minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.