A rohamrendőrök megkezdték a minszki Függetlenség terén tüntetők oszlatását

A rohamrendőrök megkezdték a minszki Függetlenség terén tüntetők oszlatását

A fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) megkezdte a minszki Függetlenség terén tüntetők oszlatását - közölte csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója.

A beszámoló szerint az OMON tagjai felszólították a jelen lévő újságírókat, hogy álljanak el az útból.

A tüntetésen több ezren vettek részt. Az OMON nem vetett be tömegoszlató eszközöket, a biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről.

A TASZSZ jelentése szerint megkezdődtek az újabb őrizetbe vételek is. Az embereket csoportosával teszik fel a fogolyszállító autóbuszokra. Eddig tíznél is több emberről tudni, akik a hatóságok kezére kerültek, az első fogolyszállító már útnak is indult.

Az újságírókat civilbe öltözött biztonságiak ellenőrzik, azt ígérve, hogy nem esik bántódásuk, de nem engedik őket telefonálni és forgatni.

A minszki Szabadság térről korábban két tucat újságírót állítottak elő, akik a fehérorosz fővárosban zajló tüntetésekről tudósítottak. A tudósítókat egy kisbusszal szállították el, a rendvédelmi szervek közlése szerint az irataik ellenőrzése végett.

Fehéroroszországban ellenzéki tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

(MTI)

Belarusz válság: az oroszok rendvédelmi tartalékot hoztak létre az esetleges beavatkozásra

Oroszország tartalékot alakított ki rendvédelmi erőiből, hogy "szükség esetén" segítséget nyújtson Fehéroroszországnak - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban. A legmagasabb harckészültségbe helyezik a fehérorosz hadsereg egyes egységeit, tartalékosokat is behívnak a hadrafoghatósági ellenőrzés harmadik, hétfőn kezdődött szakaszában - közölte a fehérorosz védelmi minisztérium.